Formand for bestyrelsen Martin Hansen (tv.) har tidligere fortalt om problemerne i Sigysgade. Nu er han blevet overfaldet. Her ses han sammen med bestyrelsesmedlem Henrik Kristoffersen. Arkivfoto: Martin Sørensen
in ,

Sur 😠 Ked 😭 Like 👍

Formand overfaldet: “Det skal ikke ties væk”

SIGYNSGADE. Det gik pludselig fra verbale trusler til fysisk overfald, da en gruppe unge mænd overfaldt formanden for bestyrelsen i Sigynsgade. »Siden overfaldet har vi haft ekstra meget fokus på at være mere til stede, mere synlige og tryghedsskabende,« lyder det fra politiet.

KRIMINALITET: »Stikker!« »Svin!«.

Martin Hansen ignorerer de seks drenge med indvandrerbaggrund, der netop er stået af 4A på Haraldsgade, og fortsætter mod hjemmet i Sigynsgade. Kort efter hører han deres stemmer blive højere bag sig og mærker et spark i ryggen, der får ham til at falde forover.

»Drengene løber væk, og jeg ringer til politiet, som sender en vogn ud med det samme,« fortæller formanden for bestyrelsen i Sigynsgade, som sammen med de andre beboere i kvarteret har været voldsomt generet af en gruppe unge mænd i alderen 16-20 år gennem de sidste to år.

Han er vant til at blive råbt af, når han skal til og fra sit hjem, hvor de unge holder til på parkeringspladsen foran ejendommen, men det er første gang, han har oplevet, at det ikke bare er blevet ved ordene.

På overvågningen fra Sigynsgades kameraer kan han se, at de samme seks unge mænd, som steg af bussen, senere kommer gående ned ad Sigynsgade.

»Jeg ved, at der er overvågning i 4A, så jeg håber, at den optagelse, sammen med overvågningen fra vores gade, kan hjælpe politiet. Udfordringen er bare, at overfaldet skete bagfra, så det bliver svært at afgøre, hvem af de seks, det var, der sparkede,« siger Martin Hansen.

LÆS OGSÅ:  »Med et kamera er der altid et vidne, skulle jeg blive slået ned«

Politiet kommer hver dag

Leder af Nærpolitiet Nordøst Jonas Wybrandt vil ikke udtale sig om overfaldet, da sagen stadig efterforskes, men han oplyser, at politiet siden overfaldet kommer i området ved Sigynsgade på daglig basis.

»Siden vi blev bekendt med anmeldelsen om overfaldet på bestyrelsesformanden, og hørte om at kvindelige beboere i Sigynsgade blev udsat for krænkende tilråb og befamling (som tidligere beskrevet i Nørrebro/Nordvest Bladet, red.), har vi haft ekstra meget fokus på at være mere til stede, mere synlige og tryghedsskabende. I øjeblikket er vi også meget til stede på Krakas Plads med vores mobile politistation, og vi går også mere rundt i området. Og man er velkommen til at komme og snakke med os, når man ser os,« siger han og tilføjer, at politiet siden slutningen af august har holdt møder med beboerne og de unge mennesker, som holder til i området.

På fornavn med drengene

»Vi har talt med de unge mennesker om, hvorfor der er øget patruljering og italesat over for dem, at det kan virke utryghedsskabende, at de står i en gruppe, selvom det godt kan være, at der ikke er noget ondt ment med det. Vi kender dem jo, for de to betjente, der er tilknyttet Din Betjent, kommer meget i området og er på fornavn med drengene, ligesom drengene kender deres navne. Det, at vi kender hinanden så godt, gør, at vi hurtigt kommer i god dialog,« siger han,

Når politiet møder de unge, opfordrer de dem til at gå et andet sted hen, eventuelt til 18+-klubben i Ragnhildgade, og vurderer, om de udviser kriminalitetstruende adfærd.

»Når vi er derude kigger vi på, hvad de laver. Står de bare i en gruppe, er der ikke tale om kriminalitetstruende adfærd. Men er det klokken tre om natten en onsdag, så er det en bekymring. Så giver det mening at tage en samtale med dem og vurdere, om vi skal ud på hjemmebesøg og tale med deres forældre. Udviser de kriminalitetstruende adfærd, optages de i politiets systemer, som løbende opdateres,« siger Jonas Wybrandt.

Vil have svar fra minister

Det er ikke kun på Nørrebro, at der er fokus på den utryghedsskabende gruppe i Sigynsgade. Også i Folketinget er man opmærksom på situationen, og formand for Retsudvalget Peter Skaarup (DF) har rejst sagen for justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvor han beder ham svare på, hvilke initiativer han vil tage i brug for at stoppe gruppen, som chikanerer beboerne i området. Peter Skaarup spørger desuden, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at beboernes ønske om opsætning af flere overvågningskameraer realiseres. Der afventes nu svar fra justitsministeren.

I mellemtiden har bestyrelsen i Sigynsgade fået hjælp af en ekspert fra politiet, som har specialiseret sig i tryghedsskabende indsatser i boligområder. Hun påpeger, at nogle af de ting, som beboerne kan tage initiativ til, er at opsætte yderligere belysning, undersøge muligheden for at få spærret vendepladsen ved Krakas Plads af, muligheden for flytning af fortove langs med ejendommene, opsætning af grønne bede og pullerter, metalpæle i jorden, der sikrer, at kun beboerne kan køre ind på parkeringspladsen.

Bestyrelsen skal nu udarbejde en plan, som de skal fremlægge for Teknik- og Miljøforvaltningen.

Nye trusler

På trods af overfaldet er Martin Hansen ikke blevet bange for at støde på de unge, og i lørdags løb han på dem igen, da han kom hjem om aftenen. Da han bad dem om at gå et andet sted hen, svarede en af de unge med et »jeg stikker dig!«.

Martin Hansen må ærligt erkende, at han siden overfaldet har tænkt, om han skal føle sig heldig over, at de unge ikke var i besiddelse af en kniv, da de overfaldt ham.

»Jeg håber, at knive og skydevåben er forbeholdt banderne, og at jeg ikke har prestige nok til at blive stukket ned,« siger han tørt.

Han mener dog, at den eneste måde at få ændret situationen i Sigynsgade på er ved at råbe op.

»Det skal ikke ties væk. Det forsvinder ikke bare af sig selv. Det er eskaleret, siden Krakas Plads kom til,« siger han.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Fem feriehuse for én million

Chili-Klaus besøger Sinnerup