Landbohøjskolens Haves ældste træ, blodbøgen, skal fældes, da det i flere år har været angrebet af svamp. Foto: Landbohøjskolen
in ,

Sur 😠 Ked 😭 Like 👍

Farvel til den gamle blodbøg

FÆLDES. Et svampeangreb har gjort at Landbohøjskolens Haves ældste træ, blodbøgen, skal fældes.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

SVAMP: Hvem har ikke klappet det ældste træ i Landbohøjskolens Have på barken? Desværre er den gamle blodbøg, der kan prale af at være havens ældste træ, blevet angrebet af svamp og skal derfor fældes.

Arbejdet starter tidligt tirsdag 27. november, så området ved træet bliver spærret af.

Træet er ca 24 meter højt og har en meget kraftig volumen.

200 år gammelt

Haven har mange gamle, store træer fra da haven blev grundlagt i 1858. Der står stadig 19 store træer og pryder haven.

Lars Birck, der er gartner leder i haven, fortæller:

»Det ældste, og et af de største er en blodbøg, Facus sylvatica ’Atropunicea’ som har tiltrukket sig megen opmærksomhed og fascination blandt havens gæster, ikke mindst på grund af sin størrelse.

Selvom Landbohøjskolens Have først blev anlagt i 1858, har denne blodbøg nok stået her før denne tid. Størrelsen og stammens udseende indicerer, at det er et træ der er i alt fald 200 år gammelt. Bøgetræer bliver typisk 180-300 år gamle, så dør de af alderdom, eller af sygdomme som indfinder sig på grund af træernes alderdomssvækkelse,« siger han.

Svamp ’spiser’ rødderne

Det er en kæmpesporesvamp, der har ramt blodbøgen. Svampen nedbryder veddet, rødderne og den nederste del af stammen. Og svampen kan ikke bekæmpes.

Der er blevet holdt godt øje med blodbøgen, så træet ikke pludselig vælter.

»Vi har holdt øje med svampeangrebet i over ti år, og nu er det desværre blevet så omfattende, at vi ikke længere kan løbe risikoen, men bliver nødt til at fælde træet. Det er for farligt for dets omgivelser at lade det blive stående,« siger han og fortsætter:

»Vi fælder ikke hele træet. Hovedstammen lader vi stå. Dels bevarer vi derved noget af den spændende oplevelse det er at se så tyk en træstamme i skoven. Dels vil træet blive vært for forskelligt liv svampe, bakterier, insekter, fugle, som kan berige biodiversiteten i haven,« forklarer han.

Når blodbøgens krone er fældet og fjernet, vil der blive plantet nye træer i området, som skal indgå i undervisningen på Københavns Universitet.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Enhedslisten har sat holdet

Fortælling i børnehøje om at nyde julen