in ,

Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Højt fra husets grønne top …

FÆLLESSKAB. Tagterasser og drivhuse på de nye boligblokke på Grønttorvet binder den nye bydel sammen. Gitte Quitzau og Christian Møllmann viser rundt på Dahliahuset.

BOLIG: »Der er allerede tilmeldt 30 voksne og børn. Vi har købt ind så man kan lave juledekorationer, vi har gløgg og æbleskiver, og så skal træet tændes,« fortæller Christian Møllmann, mens vi sidder i drivhuset på toppen af Dahliahuset.

Der bliver stadig arbejdet flittigt flere steder på Grønttorvet, den kommende Lidl-butik er bare grå betonelementer, der er stablet ved siden af vejen, mens beboerne i den høje del af Irishuset begynder at flytte ind 1. december.

»Vi har også inviteret bestyrelsen i Iris med til julefesten, så de kan se hvordan vi gør det her,« fortæller Gitte Quitzau.

Egentlig er de frivillige gartnere i andelsforeningen. Men når vi nu er her alligevel. Også fordi husenes grønne toppe er udset til at binde fællesskabet i hele den nye bydel sammen.

»Som det passer sig, når det nu er Grønttorvet. Vi har også en fælles tagterrasseklub for hele Grønttorvet, der har du lige været til møde, ikke Christian?,« spørger hun og han bekræfter.

Nye planter

De har begge hver for sig boet her i andelsforeningen siden lidt før sommerens hedebølge satte ind og stort set ødelagde det forarbejde, som bygherren havde gjort i blomsterkasserne på taget og i bedene nede på jorden.

»Men de kom med nye planter, helt gratis, og der kom en dame fra FB-Gruppen og underviste os, jeg tror vi var 35 beboere, i de forskellige planter og krydderier,« fortæller Gitte, mens vi vover os ud på taget for at se på vegetationen.

»Nu har vi gjort klar til vinter og ryddet op,« fortæller Christian, der ud over at være beboer også har en professionel fortid som drivhusgartner.

»Der er pyntekål, som vi selv har købt for at få lidt farver herop,« fortæller Gitte og viser til kassen, hvor de underholdende planter står. En anden kasse er fyldt med opstammede grøntkål i flere farver.

»Og det her er artiskok. Det er en toårig plante, det vil sige at den skal stå her vinteren over og så sætter den blomst næste år, det man kan spise er faktisk blomsterknopper, før den springer ud,« forklarer Christian, mens han lidt for syns skyld sjatvander den seje tidselplante.

Plukket

På vej tilbage til drivhuset og juletræet passerer vi to kasse med krydderier.

»Vi har haft rigtig mange krydderier, også for mange, næste år vil vi gerne have for eksempel ærter, som børnene også kan gå og spise af. Inde i drivhuset har vi haft tomater, squash og auberginer, som man kunne plukke af,« fortæller han og lukker døren til taget, lige ved siden af den store vandbeholder.

»Så vi bruger regnevand til at vande med. Resten af taget er også grønt,« siger Gitte, »Lige med undtagelse af der, hvor der skal være solceller, som skal forsyne vores fællesområder med energi,« supplerer Christian og forklarer formålet md det grønne tag.

»Regnvandet bremser man på taget, så det ikke ryger direkte ned i kloakkerne.«

Meget grønne

Ud over planterne på taget passer beboerne i Dahliahusets 99 lejligheder også selv de grønne områder i gården.

»Det er helt frivilligt og alle er velkomne til at være med. Forleden fik vi 15 kasser planter, der skulle i jorden inden frosten kommer. En besked på facebook og så var vi 20, der fik ordnet det på tre timer. Vi er meget grønne,« fortæller Gitte tilfreds, inden hun slukker lyset i juletræet og sender os hjem.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Lystige musikanter – også med julemusik

Debat: Tænk også på Platanvej