Iman Hassan er født i Libanon og er opvokset på Nørrebro. I dag bor hun i Bellahøj med sin 14-årige søn. Foto: Dan Møller
in

»Vi støtter hinanden«

NØRREBRO LIVE. 33-årige Iman Hassan er ejer af Den Franske Anemone på Fælledvej. Herfra sørger hun for alt fra nørrebroernes adventskranse og buketter til kirkernes alterblomster. Hun elsker sammenholdet på Nørrebro.

Af Julie Stougaard

js@minby.dk

PASSION: »Musik, kærlighed, kaffe og frihed,« læser Iman Hassan højt og fremviser sin underarm med de tatoverede ord.

»Det var faktisk første gang, tatovøren var blevet bedt om at tatovere ordet kaffe, men min morgenkaffe gør mig altså utrolig glad, og jeg vil så gerne kigge på noget, der gør mig glad, når jeg står og binder blomster,« siger hun og griner.

Den 33-årige blomsterhandler, som har haft Den Franske Anemone på Fælledvej i to et halvt år, er helt klar over, at hun ikke lever op til de forestillinger, man kunne have om en kvinde med tørklæde og rødder i Libanon og Pakistan.

»Jeg er ikke specielt religiøs. Jeg har altid været meget nysgerrig på religioner, og når jeg leverer blomster til Hellig Kors Kirke, som jeg har en fast aftale med, plejer jeg lige at sætte mig i kirken i fem minutter og stresse af,« siger Iman Hassan og tilføjer, at hendes 14-årige søn, Basil, også beder med katolikkerne, som han går i skole med på Sankt Ansgars Skole.

»Vi fejrer da også jul og pynter op derhjemme. Det står min søn for, og så bliver der pyntet op med rødt, grønt og guldfarvet pynt,« siger Iman Hassan med et skævt smil, som indikerer, at de traditionelle julefarver ikke lige er hendes kop te.

Det er sønnen, der står for pynten i hjemmet, for hun har altid meget travlt i forretningen i december, og den 24. december er der en kø af mennesker til helt ude på gaden, fortæller hun.

Drømmen er dronningen

Hun har været blomsterhandler i syv år og gik ofte forbi forretningen, som også tidligere var blomsterforretning. En dag så hun, at butikken var til afståelse, og kunne slet ikke slippe tanken om at have forretning der.

»Det var som om, den kaldte på mig, og jeg drømte en nat, at jeg stod og bandt blomster hernede i forretningen,« siger Iman Hassan og griner.

Nogle dage senere gik hun ned i forretningen og spurgte ind til afståelsen.

»Og ti dage senere havde jeg overtaget forretningen. Det hele gik så hurtigt, at jeg havde svært ved at forstå det. Når jeg så butikken, tænkte jeg ’er det virkelig MIN butik?’.«

De første to år knoklede Iman Hassan i op til 90 timer om ugen i forretningen, og efterhånden gik det langsomt op for hende, at forretningen var blevet en succés.

»Jeg har virkelig mange gode stamkunder, og jeg har faste aftaler med kirker og butikker her på Nørrebro, og jeg leverer også blomster til Kulturministeriet,« fortæller hun med stolthed i stemmen og afslører, at drømmen er at stå for blomsterne til to helt særlige personer.

»Jeg vil rigtig gerne binde en buket til Dronning Margrethe og Kronprinsesse Mary. Men det skal nok komme på et tidspunkt.«

Gode naboer er lykken

For hende betyder det alt, at kvaliteten er i orden, og det betyder, at hun kun bruger de allerfriskeste blomster til sine buketter.

»En buket skal holde i minimum en uge, så jeg bruger kun helt friske blomster. De blomster, som jeg ikke vil bruge til buketter, giver jeg til caféerne i området,« fortæller hun.

De gode relationer til naboerne i området er da også en klar fordel, når man kommer til at købe en gigantisk palme med tilbage fra grønttorvet, forklarer hun smilende og peger op på vidunderet, der står og troner ved kassen.

»Jeg kunne få den til en god pris, og den minder mig sådan om sol og Spanien, måske Mallorca. Manden, der solgte mig den, hjalp mig med at få den ud i bilen, men så opstod problemet jo, da jeg holdt ude foran min forretning og skulle have den ind. Jeg troede godt, jeg kunne klare det, men den viste sig at være meget tung. Heldigvis fik jeg hjælp af tre stærke mænd fra Chinchin inde ved siden af,« siger hun med et smil.

Hun er generelt utrolig glad for fællesskabet, som hun oplever i området butikkerne i mellem. Også blandt blomsterforretningerne.

»Vi ser ikke hinanden som konkurrenter, vi støtter hinanden. Jeg har især et godt samarbejde med Guldblomst i Guldbergsgade. Vi ringer tit sammen for at høre, hvordan hinandens dage har været og henviser kunderne til hinandens forretninger, hvis vi ikke har, hvad kunderne efterspørger,« fortæller Iman Hassan.

Minder om mormors have

Iman Hassan er oprindeligt uddannet frisør, et fag, hun også elskede, men hun bekriver det sådan, at hun fandt sig selv i blomsterbranchen, og at kærligheden til blomster stammer fra hendes libanesiske rødder.

»Libanon er et grønt område i Mellemøsten, og min mormor, som bor der, har den største have, som er fyldt med blomster. Den er jeg kommet i, siden jeg var barn, og jeg har altid elsket den. Også nu, når jeg rejser ned og besøger hende, hjælper jeg hende i haven,« siger hun.

Hun er aldrig i tvivl om, at hun har valgt den rigtige branche.

»Du kan tro, når jeg står på grønttorvet klokken fire om morgenen, det er man nødt til i forbindelse med for eksempel Valentine’s Day, og hele byen sover, så kan jeg godt tænke ’er det virkelig det her, du vil lave resten af live?’. Men når jeg først kommer ind på torvet og ser farverne og kan dufte blomsterne, så er jeg slet ikke i tvivl,« siger Iman Hassan og kigger glad rundt i forretningen, som bugner af grønne planter og farvestrålende blomster.

 

 

NØRREBRO LIVE: Hver uge besøger Nørrebro/Nordvest Bladet et nyt sted på Nørrebro, hvor vi taler med nørrebroerne, der kommer der og hører deres historier. I denne uge har vi besøgt Den Franske Anemone på Fælledvej.

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Sømandskirken fylder 60 år og fejres med en ansigtsløftning

Ja, Fremad A. vil i Superligaen