Hizb-ut-Tahrir lejede Nørrebrohallen i 2015. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/ Ritzau Scanpix
in ,

Sur 😠 Ked 😭 Haha 😆 Wow 🤩

Kommunen skal beslutte om Hizb-ut-Tahrir må leje sportshal

TVIVL. Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir har bedt Københavns Kommune om lov til at leje Nørrebrohallen til et arrangement. Men i år kan kommunen for første gang afvise anmodningen.

ANMODNING: Ifølge en orientering fra Kultur- og Fritidsforvaltningen har den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir anmodet om at leje Nørrebrohallen en dag i november.

De har lejet Korsgadehallen i 2016 til organisationens årsmøde, og i 2015 lejede de Nørrebrohallen. Men i år kan de ikke regne med at få et ja fra Københavns Kommune.

Det skyldes, at et politisk flertal, med den tidligere kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) i spidsen, fremsatte og vedtog et nyt lovforslag, som pr. 1. januar 2017 forhindrer organisationer, der modarbejder eller underminerer demokratiet, i at leje kommunale lokaler.

Antidemokratisk holdning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har vurderet organisationens hjemmeside og Facebook-side og har fundet holdninger, som ifølge forvaltningen er »antidemokratiske«, og som »modarbejder og på sigt er egnede til at underminere demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder«.

Hizb ut-Tahrir har nu mulighed for at komme med deres syn på sagen, og når det er sket, træffer forvaltningen en endelig afgørelse i sagen.

Carl Christian Ebbesen udtaler til Berlingske, at han ikke er i tvivl om, hvad svaret fra kommunen bør være.

»Da jeg sad som kulturborgmester, var det en torn i øjet på mig, at vi ikke havde mulighed for at forhindre Hizb ut-Tahrir i at bruge folkestyrets lokaler. Jeg mener, at beslutningen bør ligge lige til højrebenet,« siger Carl Christian Ebbesen, som egentlig havde forventet, at Hizb ut-Tahrir ville forhøre sig om leje af lokale, mens han selv fortsat varetog opgaven som kulturborgmester:

»Men de har holdt sig pænt tilbage og åbenbart ventet på, at jeg gik af. Så nu, hvor der er kommet en ny borgmester fra Alternativet, kan det være, at de har et håb om at få foden indenfor igen. Det håber jeg ikke lykkes for dem,« siger han til Berlingske.

Problematisk at udelukke

Den nye kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT.) påpeger, at Alternativet ikke har stemt for den lov, som Dansk Folkeparti fik vedtaget sidste år.

»Et flertal i Folketinget har bestemt, at foreninger som Hizb ut-Tahrir – der ifølge dem selv arbejder mod grundlæggende frihedsrettigheder – ikke må låne kommunale lokaler. Den lovgivning skal vi som forvaltning selvfølgelig overholde. Når det så er sagt, så har Alternativet ikke stemt for loven, og jeg synes grundlæggende, det er problematisk at udelukke bestemte grupper fra at deltage i samfundet og demokratiet. Et demokrati skal paradoksalt nok også kunne favne anti-demokratiske bevægelser,« siger Franciska Rosenkilde til Nørrebro/Nordvest Bladet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

FDFerne holder julemarked

Kalvebod Fælled er kåret som Naturkanon