En solrig Black Friday. Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, inviterede i 2014 skolebørn fra Østerbro til løb ved Sortedams Sø til et motionsarrangement oven på Thanksgiving med al den gode mad. Arkivfoto: Michael Paldan
in ,

Dagen før Black Friday er i taknemmelighedens tegn

Thanksgiving: Black Friday bliver holdt efter Thanksgiving, som er en høstfest, der bliver holdt primært i USA og Canada. Her fejrede man at være færdig med høsten.

I USA fejrer de Thanksgiving fjerde torsdag i november. De har en tradition med at spise kalkun gratineret med tranebær, kartofler samt søde kartofler. Til dessert spiser de græskartærte.

I Canada slutter høsten som regel tidligere på året, og derfor fejrer de helligdagen anden mandag i oktober.

Før i tiden var Thanksgiving i højere grad tilknyttet til kristendommen, men nu er det ikke religion, der er hovedpointen. I dag handler det om af have det hyggeligt med sine venner og familie.

Den første Thanksgiving blev holdt i 1621, hvor de indfødte indianere hjalp med at skaffe mad til de indvandrerne europæere.

Det var præsident Abraham Lincoln, (1809 –1865) der mente, at Thanksgiving skulle holdes fjerde torsdag i november. Fra 1941 var det officielt, at Thanksgiving skulle ligge der.

Man mener, at 90 procent af amerikanerne spiser kalkun på denne dag. Alle produkter de bruger til de traditionelle retter, stammer fra den såkaldt nye verden.

Den nye verden bliver brugt om Amerika, og nogle gange også om Australien og Oceanien.

Hvis man skal sammenligne Thanksgiving med andre traditioner, som også er en høstfest, kan man gøre det med jødedommens sukkot.

Også i Danmark er der tradition for fester, når høsten er i hus. Men det er mere løstslupne fester i sensommeren og kanp så meget familiehygge. tram

Kilder: history.com, religion.dk og wikipedia.org

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Nyt byggeri på vej i Carlsberg Byen 

Foredrag. Tæt på maleren Vilhelm Hammershøi