in ,

Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Nu banker Grønttorvets hjerte

BYRUM. Torsdag plantede beboerne de første træer i Grønttorvsparken, der har en central plads i den nye bydel. Også teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen og Michael Fjeldsøe fra Valby Lokaludvalg svingede spaderne.

NATUR I BYEN: »Vi flyttede hertil fra Sluseholmen, netop fordi der er tænkt på omgivelserne og den grønne fortid. Derude handlede det kun om boliger,« forklarer Gitte Quitzau, mens vi står og venter på, at arrangementet skal gå i gang. Sammen med sin nabo i Dahliahuset, Christian Møllmann, skal hun plante et af de blommetræer, der skal markere begyndelsen på den kommende Grønttorvsparken.

»Vi solgte huset i Bagsværd, og min kone havde set om boligerne på facebook. Jeg er kommet meget på Grønttorvet, fordi jeg har været drivhusgartner. Jeg kan godt lide, at man skaber et miljø, hvor man kan se stedets historie, og for eksempel har beholdt de gamle stolper. Så kan alle se, at her har stået en hal,« forklarer han.

Dahliahuset består af andelsboliger, og de er begge med i arbejdsgruppen, der står for den fælles have og drivhuset på taget. Men det er en anden historie, nu skal vi have plantet træer i parken.

Hjertet sat i gang

»Parken er hjertet i Grønttorvet, og nu kan vi endelig sætte hjertet i gang,« sagde Hans-Bo Hyldig, der er direktør i FB Gruppen, der står for udviklingen af den nye bydel.

»Det er kun rimeligt, at det er beboerne, der planter træerne, de har haft stor indflydelse på, hvordan parken kommer til at se ud. Jeg var blandt andet ikke meget for idéen med at lade de gamle søjler stå, men må i dag indrømme, at det virker,« sagde han inden der blev delt spader ud til først teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen og formanden for Valby Lokaludvalg Michael Fjeldsøe.

Blev venner i ventetiden

Derefter fik de seks ’huse’ omkring parken lov til at plante et træ hver. Først på spaderne var bornholmeren Niels Otto Holm og århusianeren Ahmed Rien, der begge har boet mere end et år i Hortensiahuset.

»I mellemtiden er vi blevet gode venner,« griner de begge.

»Det her, parken, bliver lige prikken over i’et for os,« mener Niels Otto, og Ahmed nikker, »ja, det bliver rigtig godt at kunne sidde i parken og drikke kaffe og lege med børnebørnene.« Det er netop børnebørnene, der har fået de to nye venner til at flytte fra hver deres ende af landet til Valby.

Hotensiahuset består af lejelejligheder og var den første af de nye ejendomme omkring parken, der stod færdig.

Halv hal og park

Det er landskabsarkitektfirmaet 1:1 Landskab, der har udtænkt parken, der består af de tre dele Plantagen, Plænen og Promenaden. Blommetræerne blev plantet i plantagedelen, og det er meningen, at der skal være fri adgang til træernes frugter for områdets beboere og besøgende.

Plænen vil være parkens grønne åbne græsflade med plads til både leg og til ro og afslapning. Promenaden forbinder parken og de omkringliggende pladser.

Foreløbig fylder parken cirka halvdelen af det område, hvor den store Grønttorvshal tidligere lå. Den anden halvdel af hallen står der stadig, men i 2021 vil den være væk og området være en del af 23.000 kvadratmeter Grønttorvspark.

De otte blommetræer er de første af i alt 350 frugttræer, der senere får følge af et stort fælles spisehus og mødested for områdets beboere.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Trist dag blev nærmest lykkelig

Magisk julekalender om at sige farvel