Fra den første Drop In Dåb i Danmark, i september i fjor i Kristikirken. Siden har det spredt sig til flere kirker henover landet og kommer nu til Østerbro. Arkivfoto: Michael Paldan
in , ,

Haha 😆

»Gud går ikke på discount«

 

Vand i hovedet: »Det er en dør, vi åbner til en ny verden.«

Sådan lyder det fra sognepræst Rasmus Nøjgaard, som sammen med syv kollegaer, blandt andet Katrine Lilleør fra Sankt Pauls Kirke i Indre By, står klar i Sankt Jakobs Kirke på lørdag til at døbe folk, der kommer ind fra gaden.

Fænomenet hedder »drop in dåb« og blev praktiseret første gang i Danmark i fjor i Kristikirken på Vesterbro efter inspiration fra Norge og Sverige.

Siden har det været forbi blandt andet Københavns Domkirke og Helleruplund Kirke og flere steder i provinsen, og nu kommer turen til Østerbro.

Ikke for opstyltet

Det er kirkerne i Holmens og Østerbro Provsti, som er gået sammen, det vil sige langt hovedparten af Østerbros kirker samt nogle af kirkerne i Indre By.

Flere hundrede er samlet set blevet døbt på den måde andre steder, og derfor er de lokale kirker klar med otte præster og hele to døbefonde, hvis det skulle blive nødvendigt på lørdag.

Rasmus Nøjgaard vil ikke gætte på et bestemt antal, men fem-ti mennesker som døbes, vil også være en succes.

»Det er en god anledning for folk, der gerne vil døbes, men ikke er interesseret i at have et stort følge eller sætte sig selv så meget i scene. I en moden alder vil man ikke nødvendigvis have det for opstyltet,« siger han.

Hidtil har voksne også haft mulighed for at kunne blive døbt uden for højmessen. Men Rasmus Nøjgaard mener, at begrebet ’drop in dåb’ når ud til folk på en anden måde, end kirken ellers har formået.

»På det kommunikative område kan det fortælle, at alle er velkomne i kirken,« siger han.

Ikke noget kønt ord

Der har været kritik af, at folkekirken lader sig rive med af en overfladisk tendens i tiden ved at lancere Drop In Dåb.

Når det er lørdag, og du er ude at handle, kan du efter en tur i Netto eller Silvan, droppe ind på McDonalds og tage en burger eller droppe ind på den anden side af gaden for at blive døbt, kan det karikeret lyde om arrangementet. Den køber Rasmus Nøjgaard ikke.

Han mener, at kirken tilbyder præcis det samme, som den har gjort hele tiden, blot under en anden form.

»Rent teologisk er det Guds gave, som er afgørende. De, som skal døbes, møder præsten og får en stilfærdig snak og hører om dåbsritualet. De får at vide, hvad de døbes til, og så kan de selv spørge om noget, eller de kan fortælle noget af deres livshistorie. Sådan har det hele tiden været. Forskellen er blot, at nu finder dåben sted lige efter samtalen,« fortæller han, men medgiver dog, at han ikke selv er vild med udtrykket ’drop in’.

»Det er ikke noget kønt ord, det er en anglicisme. Men det er en god ørehænger, som fortæller, at man kan droppe ind, og det er med til at markere et stærkt signal,« siger han og fastslår:

»Og Gud går ikke på discount. Han virker så suverænt, at det er ligegyldigt, om du er døbt på en søndag til højmesse, til en dåbsgudstjeneste, til en drop in dåb eller på hvilken som helst anden måde.«

– Er det også en måde nemmere at få nye medlemmer af folkekirken, nu det er blevet så nemt at melde sig ud?

»Ja, det er det. I dag er det jo bare et klik på nettet at melde sig ud. Og så er det lidt en kompensation for en undladelsessynd, vi har haft i folkekirken. Vi har forsømt at tage os af de voksne, som ikke er blevet døbt som børn. Nu får vi nogen i tale, som ellers ikke bevæger sig ind i folkekirken,« siger han.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Lynetteholmen er en realitet

Fuldt hus til borgermøde