Torben Brabrand, Alice Dam og Martin Branner frygter, at Frederiksberg Boligfonds salg af blandt andet Den Sønderjyske By vil give en ny og mindre social sammensætning af beboere, med en ny ejer, der sætter huslejen op så snart det er muligt. Foto: Martin Sørensen
in ,

Sur 😠 Ked 😭 Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Beboere føler sig svigtet og forrådt

LEJEBOLIGER. Følelserne er kommet i oprør efter meddelelsen om, at Frederiksberg Boligfond sælger Peter Bangs Hus, Svalegården og Den Sønderjyske By til en udenlandsk investor.

Af Frank S. Pedersen

fsp@minby.dk

SOCIALT: »Vi havde længe hørt rygter om, at vi skulle sælges, men jeg blev helt lamslået da vi fik brevet i fredags. Og da jeg havde læst brevet blev jeg gal og harm – det kan de fan’me ikke være bekendt, vi føler os forrådt« siger Alice Dam. Vi sidder i hendes og mandens, Torben Brabrands, køkken på Mørk Hansens Vej sammen med naboen Martin Branner. De reagerer alle på brevet fra administratoren privatbo, der varsler et salg af Den Sønderjyske By.

»Vi føler os svigtet,« siger Martin, »der har bredt sig en uhygge i beboelsen, og vi har slet ikke været inddraget.«

Det sidste siger han med henvisning til den pressemeddelelse, som ejeren af boligerne, Frederiksberg Boligfond, også sendte ud i fredags.

Her er bestyrelsesformand Flemming Brank citeret for at sige:

»Lejerne har været meget centrale for bestyrelsen hele vejen igennem – også her i slutfasen.«

Dyrere huslejer

Beboerne har tidligere forgæves prøvet at få besked om, hvad der foregik, blandt andet på et beboermøde 1. november, hvor hele 80 beboere mødte op.

»Utrygheden var tydelig. Der var mødt mange ældre beboere op, der lige som os frygter konsekvenserne, hvis en privat investor overtager ejerskabet. Det betyder jo blandt andet, at ventelisterne ikke gælder længere. Man kan selvfølgelig godt blive skrevet op til at overtage en stuelejlighed, hvis man for eksempel er ældre og gerne vil flytte ned. Men så skal den private ejer lige ind og renovere lejligheden inden man kan flytte ind, og så stiger huslejen,« forudser Martin Branner.

Ikke råd til andel

Boliger i Den Sønderjyske By har ellers været udsat for en del renovering i de seneste år, blandt andet er vinduerne skiftet og udendørsarealerne opdateret.

»Nu håbede vi lige, at der skulle være ro, men sådan bliver det nok ikke,« fortsætter han og peger på, at der stadig er et vedligeholdelsesefterslæb i boligerne. Hvilket sammen med beboersammensætningen betyder, at man får meget svært ved at bruge muligheden for selv at købe ejendommen og lave en andelsforening.

»Det vil kræve en finansiering, som vi slet ikke kan løfte. Især ikke med tanke på alle de ældre beboere,« mener han, der selv har advokatbaggund og er godt bevandret i blandt andet boligret.

Dyre ejendomme

Bestyrelsesformand Flemming Brank begrunder over for Frederiksberg Bladet salget af blandt andet Den Sønderjyske By med økonomi.

»Vi fik et godt tilbud, og vi sidder samtidig med en økonomisk udfordring. Som det er nu ville vi frem mod 2021 ikke længere have råd til vores ejendomme, med salget bliver vi økonomisk uafhængige. Det er rigtigt at vi ikke har drøftet med beboerne, om det skal være os eller andre, der skal være ejere. Pengene for salget er ikke øremærkede, men jeg kan sige, at blandt andet den Sønderjyske By er så dyr for os i vedligehold, at et salg vil komme alle de andre boliger i fonden til gode,« fortæller han, der i øvrigt kan oplyse, at der har været følere ude med ønske om andelsforeninger i de to andre boligafdelinger.

Han beklager at rygtet er løbet før offentliggørelsen, men at der er en god grund.

»Vi er først gået ud med salget nu, fordi det skulle afstemmes med kommunen, der har forkøbsret på boligerne i Frederiksberg Boligfond,« siger Flemming Brank, der regner med at kunne offentliggøre, hvem køberen er i løbet af denne uge.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frank S. Pedersen

Om journalisten Frank S. Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Fuldt hus til borgermøde

Forsvundet dreng genforenet med sin mor