Bogens forside, Informations Forlag
in ,

Foredrag. Det skrantende demokrati til debat

AMAGERBRO: Mandag 19. november klokken 19.00 er der foredrag og debat om det skrantende danske demokrati i Kvarterhuset, Jemtelandsgade, baseret på bogen »Tæm eliten – fra magtelite til borgerdemokrati« af Andreas Møller Mulvad, Anton Grau Larsen og Cristoph Houman Ellersgaard fra 2017.

Forfatterne redegør blandt andet for forskellige demokratiopfattelser og hvorfor populisme ikke er et særligt entydigt begreb. Dårlige politiske beslutninger eksemplificeres med en række sager, med DONG-salget som det mest berygtede. Forfatterne argumenterer også for, at en reform af demokratiet også må omfatte erhvervslivets bestyrelser. Til sidst kommer de med et forslag til at forbedre og vitalisere det danske demokrati.

Ved salget af DONG viste undersøgelser, at omkring 80 procent af befolkningen var uenige i salget. Vi spørger sammen med forfatterne: Hvorfor får det ingen konsekvens?

»Det danske demokrati er ikke så demokratisk, som vi går og tror, fordi en lille magtelite bestemmer uforholdsmæssig meget, både i den offentlige og private sektor hvilket ofte fører til dårlige beslutninger. Det er et problem, som ikke kan løses ved blot at vælge nogle mere ’folkelige’politikere, men derimod kun at reformere det politiske system sådan, at borgerne får mere indflydelse. Vi foreslår, at disse reformer tager udgangspunkt i en udvidelse af det borgerlige ombuds princip, konkret gennem indførelse af et andetkammer, Borgertinget, med tilfældigt udvalgte medlemmer, samt en ny lov om borgervalgte samfundsrepræsentanter i alle store danske virksomheders bestyrelse,« hedder det i bogen.

Der er gratis entré. /jape

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Genoplev de levende døde på Teatret Sort/Hvid

Boom af butikker i Nordhavn