Ricco Sørensen åbner på torsdag kaffebar på Godthåbsvej. Det er den 13. i Købehavn siden han åbnede sin første kaffebar på Vesterbro i 2001. Bogreolen er en del af kaffebaren - reglen er, at man må tage en bog, hvis man stiller én. Foto: Dan Møller

Når byen flytter ud, flytter han med

Kaffekæden Riccos åbner ny kaffebar på Godthåbsvej 199 på torsdag. Det er Ricco Sørensens 13. kaffebar i København og han glæder sig til at møde både nye og gamle vanløseborgere.

Da Ricco Sørensen i 2001 åbnede sin første kaffebar i Istedgade på Vesterbro var det for at skabe et lokalt hæng-ud sted. 17 år efter er devisen stadig den sammen – et lokalt sted, hvor man er på fornavn med hinanden, kan lægge den glemte madpakke til sit barn, aflevere nøgler til håndværkere, sidde og surmule i en krog eller grine højt med naboerne.

»Når prisen på boliger i København bliver presset op, flytter almindelige københavnere som du og jeg ud, og så skal vi flytte med,« siger Ricco Sørensen.

Vi møder ham i kaffebaren på Godthåbsvej en lille uge før den åbner på torsdag til gratis kaffe og kringle.

Umiddelbart tager han det meget afslappet, at der stadig mangler en del inden åbningen – men lige så snart han har bestemt sig for den endelige åbningsdato og siger det højt, går han i panik.

Rejser sig op, hiver sig i det halvlange hår og begynder febrilsk at sætte hyldeknægte op på hylderne.

»Det er utroligt – sådan får jeg det hver gang,« siger Ricco Sørensen og griner lidt ad sig selv.

Kaffebaren åbner i den tidligere grønthandler på Godthåbsvej 199, og der følger et lille stykke have med, så man, når vejret er godt, kan sidde udenfor.

»Vi vil gerne være det lokale sted, hvor man kender hinanden og kan komme uanset ens humør – her er plads til at sidde i hjørnet eller sætte sig ned sammen med andre,« siger Ricco Sørensen.

Første kaffe i Rom

Som så meget andet i verden, begyndte det hele i Rom.

Året var 1988, og Ricco Sørensen var med sin gymnasieklasse fra Vejle på den obligatoriske studietur til Rom. For enden af den spanske trappe – til venstre – lå en lille kaffebar.

Her fik Ricco Sørensen sit livs første espresso. Han troede, han var kommet i himlen.

»Det var så vild en oplevelse, måske var kaffen ikke særlig god sådan objektivt set, men for mig var det helt vildt og noget jeg aldrig havde prøvet før,« fortæller Ricco Sørensen.

Da han kom hjem igen til Vejle, brugte han hele sin børneopsparing på at købe en italiensk kaffemaskine – en La Pavoni Europiccola i rustfri stål og gik i gang med at brygge kaffe.

Han åbnede sin første kaffebar i 2001, men har aldrig haft en business-plan – sådan noget CBS-noget bruger han ikke, som han udtrykker det.

Til gengæld fik han sidste år erhvervsmanden Christian Dyvig ind i firmaet og solgte dermed halvdelen af sit livsværk.

Det har givet ham lidt mere ro, og han koncentrerer sig om at finde nye steder i yderkanten af København. For halvandet år siden åbnede han i Brønshøj, og han er på kig efter et lokale i Hvidovre. Men nu er det vanløseborgernes tur til at smage Riccos kaffe og spise morgenmad eller en lille frokost.

»Jeg kan høre på området og dem, jeg har talt med er der et behov for det herude, og jeg glæder mig vildt meget,« siger Ricco Sørensen, mens han desperat prøver at sætte messinghyldeknægten på hylden igen. Selvom han lige har testet, at den passer.

»Selvkritik er både min største svaghed og styrke,« siger Ricco Sørensen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Dybbølsbro-debatten

Vigerslevparken først på å-listen