Byhistoriker Allan Mylius Thomsen (tv.) og Benjamin Berg glæder sig til at få liv i det gamle værtshus i Lille Kongensgade igen. Foto: Martin Sørensen.
in , ,

Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Fred i baren: Skindbuksen er tilbage

VÆRTSHUSFØLJETON. Efter mange spekulationer om Restaurant Skindbuksens fremtid er det nu ganske vist: Landets næstældste værtshus lader hanerne skumme igen fra næste uge med en ny, ung forpagter.

Af Jacob Schneider

jape@minby.dk

LILLE KONGENSGADE: Restaurant Skindbuksen åbner igen i næste uge – torsdag klokken 12 – efter næsten tre måneder med et ’lukket’-skilt på døren.

Det fortæller den nye forpagter Benjamin Berg Harts, som vil drive stedet videre i den gamle stil med de mange historiske malerier og minder på væggene, traditionel dansk mad og bodega-hygge:

»Vi starter op midt i næste uge med vores juleplatte, og fra januar kommer vores nye køkkenchef med sit team: Smørrebrød fra bunden og alt det gode klassiske – også den berømte skipperlabskovs. Jeg kan kun se, at det bliver en rigtigt flot udgave af Skindbuksen, hvor alle folk er velkomne,« fortæller Benjamin Berg Harts, som oprindeligt er uddannet kok på Kong Hans Kælder.

Frisk start

Nyheden kommer efter et længere forløb, hvor en stor gruppe stamkunder og historieinteresserede københavnere har frygtet, at Skindbuksen var ved at lide en stille død – og at det kunne være et led i et koordineret opkøb af hele karéen, som også tæller landets ældste værtshus Hviids Vinstue, til andre formål. Heriblandt byhistoriker og tidligere medlem af borgerrepræsentationen Allan Mylius Thomsen, som er primus motor i Facebook-gruppen »Til bevarelse af Københavns historiske udskænkningssteder«.

Vi møder Harts og Mylius på værtshuset, hvor oprydning og finpudsning er i gang op til den store genåbning.

»Ejendomsinvestorernes måde at gøre tingene på har skabt vrede. Men værter kommer og går lige som stampublikum og personale, så det råber vi ikke op om. Det afgørende er, at stedet og stedets ånd kører videre – det er vores engagement,« forklarer Mylius.

Og det passer Benjamin strålende:

»Vi vil egentlig bare gerne fortælle om vores visioner og tanker med det her uden at kigge så meget bagud, for vi har simpelthen ikke haft noget med den historik at gøre. Vi vil gerne lægge alt det ubehagelige, og så lad os være åbne over for hinanden.Jeg har ikke været på et sted i København, der minder om det her overhovedet. Og det er jo også derfor, vi sprang til med det samme, da vi så det.

Vi kommer ikke til at lave en restaurant, for så ville jeg have, at det skulle være en Michelin-restaurant, og det er der folk, der er meget dygtigere til. Her får vi hele historien forærende, og så vil vi ellers lave værtshus og spisested,« siger han.

»En skøn pærevælling«

Benjamin er også med til at drive natklubben Arch i Nørregade, der har samme advokat som administrerer Skindbuksen, nemlig Bendtsen Law. Herigennem fik han nys om forpagtningen, og han vil nu skabe et sted, som kan binde bro mellem Skindbuksens ældre stamkunder og de yngre generationer:

»Vi mener jo for eksempel, at nattelivet i Gothersgade sætter en helt forkert kurs. Vi vil gerne vise som yngre mennesker, at vi også kan værne om en kulturarv med respekt i stedet for bare at sælge ti shots for 100 kroner og så vælte rundt og smadre byen.

Foto: Martin Sørensen.

Der vil nok blive en vis udskiftning i publikummet, men vi kan måske lære noget af hinanden. Jeg håber da, at nogle af de mere erfarne hernede kan få de unge til at kigge op fra deres dumme skærme, og så glæder jeg mig til at se, hvilken energi dét kan give,« håber Benjamin, og historikeren bryder ind:

»Ja nemlig, en klassisk blanding, og det kan vi jo se på de gamle billeder: Unge mennesker og ældre bohemer – selvfølgelig i et vist hierarki og rangorden, men i en skøn pærevælling,« fortæller Mylius, som har haft hundredevis af byvandringer i området, gerne med et indbygget besøg på Skindbuksen.

»Jeg har jo set dig hele mit liv. Jeg er vokset op i Gothersgade og gik i Helligåndskirkens Børnehave, hvor min morfar var præst i kirken, så jeg har altid følt, jeg hørte til her i kvarteret,« fortæller den nye forpagter.

Arv fra 1728

Ordrebøgerne til årets julerier er forsvundet i flytterodet, så de nye værter opfordrer til, at man henvender sig på ny, hvis man vil fejre juletiden på Skindbuksen i år.

»Vi glæder os helt vildt, men har også en ærbødig respekt, for der er jo noget arv: 1728, det er altså længe,« slutter Benjamin Berg Harts.

Skindbuksen er landets næstældste værtshus og var oprindeligt skænkestue for hedengangne Grand Café ovenover.

Dengang hed den Café nr. 4 efter gadenummeret, men stedet var populært blandt droskekuske, som oprindeligt var iført skindovertræksbukser. Caféen fik derfor i folkemunde navnet ’Skindbuksen’, som blev det officielle navn i 1930.

Se mere:

www.skindbuksen.dk og

www.facebook.com/skindbuksen

Læs også: Værtshuskrig spidser til

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Elever frem og tilbage og frem…

Fra Z til S. Klippestuen på Gammel Kongevej får nye ejere