Socialudvalget har bedt forvaltningen om at undersøge muligheden for at Stofindtagelsesrummet H17 ikke fremadrettet drives af kommunen. Et par selvejende institutioner er i spil, men måske forbliver driften af H17 hos kommunen. Arkivfoto:Martin Sørensen

Driften af fixerummet H17 kan ende hos selvejende institution

Fixerum. Socialudvalget indhenter tilbud fra selvejende institutioner, der kan komme til at stå for driften af fixerummet på Halmtorvet. Et enigt udvalg stemte for, men understregede, at det ikke er en endelig beslutning om at flytte driften.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

Fixerum: Det er ingen let opgave at have et fixerum som H17, der bliver drevet af socialforvaltningen. Det har gennem tiderne givet udfordringer af forskellig art og lige nu overvejer socialudvalget at overdrage driften til en selvejende institution.

H17 er det eneste kommunalt drevne stofindtagelsesrum i Danmark. Mændenes Hjem driver Skyen i Istedgade, mens stofindtagelsesrummene i Vejle, Odense og Aarhus alle drives af Kirkens Korshær.

Socialforvaltningen driver derimod stofindtagelsesrummet H17, men besluttede på deres møde torsdag aften at undersøge muligheden for at give den opgave videre til nogle andre.

Husk at udvide

På Vesterbro vil lokaludvalgets formand, Thomas Egholm, ikke tage stilling til, om det er en god eller dårlig idé, at sende opgaven videre fra kommunale hænder. Han understreger dog gerne, at han fortsat håber, at udvalget ser på mulighederne for at udvide kapaciteten med fixerum, der ligger i andre bydele. For eksempel på Sundholm og i Nordvest, som tidligere har været på tale.

»Man skal være opmærksom på, at det ikke løser problemerne alene at give opgaven til nogle andre. Jeg tvivler på, at det med et trylleslag løser udfordringerne, at man giver det videre,« siger han og fortsætter:

»Der er en række andre problemer, man burde se på. Det grundlæggende problem er, at den samlede kapacitet er for lille, fordi der ikke er fixerum andre steder i byen end Vesterbro.«

Borgmester lover åbenhed

Socialborgmester Mia Nyegaard (R) tog selv initiativ til at foreslå en undersøgelse af stofscenen, da hun var med til at forhandle seneste budget.

Og hun lover, at hun fortsat vil være åben i forhold til at finde de bedste løsninger.

»Et flertal i Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med budgettet for næste år, at vi skal afdække hele stofscenen. Socialudvalget har derfor besluttet, at undersøge, hvad andre aktører kan byde ind med. Jeg vil gerne understrege, at der ikke er truffet nogen beslutning. Vi er netop nu i fuld gang med undersøge hele stofscenen, og derfor afdækker vi fordomsfrit alle aspekter,« siger hun til Vesterbro Bladet i en mail.

Kræver interesse

For at opgaven med H17 overhovedet kan ende på andre hænder skal der være kvalificerede selvejende institutioner, der er interesseret i at overtage driften. Ifølge Socialudvalgets mødemateriale er der i særligt grad to aktører, der er i spil, nemlig Mændenes Hjem og Kirkens Korshær.

»Årsagen til, at Mændenes Hjem og Kirkens Korshær vil blive opfordret til at komme med et tilbud, er, at det umiddelbart er vurderingen, at der er ganske få aktører, som vil være relevante ift. en evt. overtagelse af driften af H17,« står der i mødematerialet.

De to aktører bliver derfor bedt om at komme med et tilbud på driften. Andre aktører kan af egen drift indgive tilbud.

Kan forblive kommunalt

Et enigt socialudvalg understregede, at undersøgelsen af, om H17 kan overdrages til en selvejende institution ikke betyder, at det skal gå den vej.Der er kun tale om en undersøgelse. og i en protokolbemærkning fra det samlede udvalg lyder det således at:

»Alle partier i Socialudvalget stemmer for indstillingen men understreger, at en beslutning om at indhente tilbud ikke er ensbetydende med, at H17 nødvendigvis skal overgå til en selvejende aktør. Vi mener, at det er relevant at få afdækket, hvordan eventuelle andre aktører mener at kunne løse opgaven, men understreger samtidig, at der ikke er truffet en endelig beslutning om driften af H17 før dette grundlag foreligger.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nu tændes 200.000 julelys i Zoo

Ø-helse styrer landets helsekost