Udsigten over Damhussøen er mageløs og den nyder Else Trangbæk hver dag. Foto: Dan Møller
in ,

Topidræt har ændret kvindesynet

 Else Trangbæk, 72 år, fra Damhuskvarteret repræsenterede Danmark ved OL i Mexico i 1968. Nu har hun skrevet en bog om kvinder og topsport gennem 100 år.

Det er svært at komme ind på badeværelset uden lige at tage et par armhævninger i den sorte teleskopstang, der hænger spændt mellem gerigterne.

I det, der normalt bruges til frugtskål, ligger ingenting bortset fra en lille orange ballstick af mærket Selected.

Else Trangbæk er 72 år og det er længe siden, hun har lavet øvelser på gulv eller svunget sig i den forskudte barre. Men kroppen bliver brugt og hun løber hurtigt op og ned af den snirklede troppen til husets førstesal, hvorfra man kan sidde og glo i timevis ud over Damhussøen – en udsigt, der er blevet tydeligere efter naboen fældede sit træ.

Olympiske Kvinder hedder bogen, som Else Trangbæk netop har udgivet.

Hun er uddannet historiker r og professor emerita og gennem en række interviews med topidrætskvinder og grundig research beskriver hun i bogen de udfordringer, drømme og muligheder, som kvinder i topsport gennem 100 år har og har haft.

Hun var selv blot 22 år, da hun alene uden træner var med til OL i Mexico i 1968.

Dengang var der kønstest og selvom det var grænseoverskridende, var det noget, man bare skulle gøre.

»Jeg havde ingen træner med, så jeg var sammen med de svenske og norske piger – det ville jo være helt utænkeligt i dag,« siger Else Trangbæk, der var bedst til øveler på gulv som er en af disciplinerne i idrætsgymanstik.

Hun trænede i Rødovre sammen med mændene, for der var ikke noget hold for kvinder, og blev udtaget til OL for 50 år siden.

»Det var en stor oplevelse at være med – og jeg tror, at idrætten har ændret synet på kvinder – fordi så mange har deltaget til store stævner og OL har det ændret kvindesynet markant – kvinder kunne pludselig andet end at føde børn og være derhjemme,« siger Else Trangbæk.

Hun elsker Vanløse, men synes, vi mangler noget:»Ungdomsboliger – kunne ham der Fenger ikke se at få bygget nogle boliger på den grund overfor stationen – det er frygteligt at se på den tomme grund – vi skal have noget mere liv i Vanløse og det ville være så dejligt med ungdomsboliger,« siger Else Trangbæk.

 

Olympiske Kvinder – om topsport og kvindeliv gennem 100 år.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anja Berth

Om journalisten Anja Berth

47 år, bor i København. Journalist siden 2000 - københavnerjournalist siden 2007. Skriver om mennesker, byudvikling, vejarbejde, skoler og børn. Og alt det andet. Ansvar for Vanløse Bladet og skriver fælleshistorier for de øvrige københavnske lokalaviser.

Østerbro-forfatter bliver udgivet i Sverige

Her er slagterens gode råd til mortensanden