in , , , , , , ,

Sur 😠 Like 👍

Bemandede legepladser har også tidligere været truede

Tilbageblik: De bemandede legepladser er en sparemulighed, og der samles underskrifter ind for at bevare dem.

Hvis du synes, at du har oplevet det før, tager du ikke fejl.

De bemandede legepladser har flere gange været truet de seneste årtier, enkelte er lukkede, men i det store hele er det lykkedes at bevare denne helt særlige københavnske konstruktion.

Det er nemlig ikke mange legepladser i Danmark, som har personale.

I København et det modsat de fleste steder ganske udbredt, og her strækker historien med de bemandede legepladser sig næsten 80 år tilbage.

Læs også: Hanna kæmper for legepladsernes liv

Leg under frie former

I 1939, hvor børnetallet i København var næsten 130.000, besluttede Stadsgartnerens kontor at ansætte tre legepladslærerinder på forsøgsbasis.

Deres opgave var at tilrettelægge børnenes leg under frie former, dyrke boldspil og sandlege og føre tilsyn på legepladsen, så personer med »mistænkelig opførsel« kunne blive bortvist. Forsøget gav gode resultater, og antallet af legepladser med personale steg hurtigt.

I 1943 var der 10 legepladser med personale i København, og i 1953 var der 15 legepladser med personale. Tællinger viste, at hver legeplads i gennemsnit havde 173 børn på besøg hver dag.

26 forskellige legepladser

I dag har københavnske børn glæde af i alt 26 meget forskellige bemandede legepladser. Nogle er primært for små børn, andre er for større, en er indendørs, på en legeplads lærer børn at gebærde sig i trafikken, og så udfylder flere en integrationsmæssig indsats.

Modsat at drive vuggestue, børnehave og skole er det ikke en kommunal kerneopgave at drive bemandede legepladser.

Derfor har dette særlige københavnske fænomen været truet flere gange, og embedsmænd har udpeget det som spareområde, når der skulle findes penge.

Politikerne har dog slået hælene i og fastslået, at de populære legepladser hos de københavnske forældre skulle bevares.

Fra børne til teknik

I 00’erne var der store økonomiske problemer på børne- og ungeområdet, og enkelte af de bemandede legepladser blev nedlagt, og for omkring 10 år siden var der et forslag om at lukke dem alle som et led i at lukke et stort økonomisk hul.

Det blev afværget. Men efterfølgende blev legepladserne flyttet til teknik- og miljøforvaltningen. Noget usædvanligt for personale der har med børn og unge at gøre at være ansat i den forvaltning.

Men der ville legepladserne være mere i sikkerhed frem for i den ustabile børne- og ungdomsforvaltning, var ræsonnementet.

Der har da også været nogenlunde ro om legepladserne i lang tid. De senere år er åbningstiderne endda udvidet.

Men nu skal Teknik- og Miljøforvaltningen spare penge, og de bemandede legepladser er et muligt område, som kan spares væk.

Politikerne er dog ikke kommet på banen endnu.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Dykkerklubben Lynetten får råd til flere dyk i Øresund

Test om du har diabetes 2