Hjemløs sover tæt ved Rådhuspladsen. Foto: Christian Lindgren/ Ritzau Scanpix.

Ked 😭

Fakler mod bortvisning af hjemløse torsdag

PROTEST. De hjemløses landsorganisation SAND holder torsdag fakkeloptog mod det såkaldte zoneforbud, som de mener er med til at kriminalisere en i forvejen udsat gruppe.

Af Jacob Schneider

jape@minby.dk

KULTORVET: De hjemløses landsorganisation SAND går torsdag på gaden under sloganet: »Stop kriminaliseringen af hjemløse!«

Foreningen har arrangeret fakkeloptog mod det omdiskuterede zoneforbud fra Kultorvet til Thorvaldsens Plads ved Christiansborg torsdag 8. november klokken 17.00-20.00.

»Man må gerne lægge sig til at sove på en bænk, men medbringer man ejendele, er det en lejr. Det udelukker en sovepose… Medbringer man mad, kaffe el.lign., er det en lejr… Det udelukker, at man holder sig varm, mæt… Og så er man i fare for at blive idømt et zoneforbud og blive udelukket fra den kommune, man opholder sig i.

Man kan ikke straffe sig ud af sociale problemer!,« skriver SAND.

»Klapjagt på hjemløse«

De seneste uger har budt på flere historier om hjemløse, der er blevet vækket på gaden af politiet og bortvist fra kommunen.

Det er resultatet af loven om zoneforbud, som træder i kraft, hvis politiet vurderer, at der er tale om en »utryghedsskabende lejr«.

Forbuddet, der skulle komme hjemløselejre i det offentlige rum til livs, stammer fra april sidste år, men blev i juli i år skærpet, så man kan udvises fra en hel kommune – oven i den bøde, der i forvejen fulgte med.

Problemet er ifølge SAND, at mange ikke har nogle alternativer til at sove på gaden, blandt andet fordi der ikke er plads nok på byens herberger.

Hjemløseavisen Hus Forbi bakker op om kritikken og skriver på Facebook:

»Hus Forbi vil støtte op om ulovlig aktivitet!

Det er nu kort og godt forbudt at være hjemløs i Danmark. Regeringen har ved at indføre zoneforbud og forbud mod ’utrygge lejre’ sat politiet ind i en regulær klapjagt på hjemløse. Det er en del af formålet med Hus Forbi, de hjemløses avis, at støtte hjemløse og socialt udsatte og advokere for deres sag. Derfor siger vi fra. Om hjemløse er lovlige eller ej, så vil vi støtte dem og bakke dem op. Det er helt absurd at straffe mennesker, fordi de ikke har et hjem og er i så dårlig en situation, at de må overnatte på gaden.«

Gælder kun for lejre

Børne- og Socialministeriet forklarede sidste år til avisen:

»Bestemmelsen kan alene anvendes under forudsætning af, at der foreligger nogle helt særlige situationer, som nødvendiggør zoneforbud for en hel kommune, herunder at personer etablerer og opholder sig i utryghedsskabende lejre på offentlige steder. Desuden skal meddelelse af et zoneforbud være i overensstemmelse med det forvaltningsretlige proportionalitetsprincip, hvilket betyder, at der skal være forholdsmæssighed mellem zoneforbuddets virkninger for den pågældende og de hensyn, der taler for at meddele et zoneforbud.«

Derfor mente ministeriet ikke, at loven ville få konsekvenser for den sociale indsats overfor danske hjemløse, fordi de ikke opholder sig i utryghedsskabende lejre.

De seneste ugers fortællinger fra gaden tegner dog umiddelbart et andet billede.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Nordisk lyd i Vanløse

Hanna kæmper for legepladsernes liv