Det fire-etages erhvervsbygning kan ses tydeligt over hækken fra Vibeke Dorphs have, hvor hun har inviteret tre af bygningens andre naboer til en snak om planerne om boliger, tagterrasse og altaner. Foto: Dan Møller
Tema: in

Like 👍

Nye boliger lige på grænsen

Planer om nye boliger i gammel erhvervsbygning på Skelmosevej 10 i Valby får naboerne til at protestere. Ikke mindst de naboer der bor på Frederiksberg, og som ingen egentlig har spurgt.

»Der har være holdt fest derovre, mens det var erhverv, hvor det larmede så meget, at vi måtte tilkalde politiet,« fortæller Vibeke Dorph, mens vi står i hendes have på Cæciliavej 2 og kigger op på huset på den anden side af vejen. Selv om der er en vej og en velvoksen hæk imellem, føles det som at stå lige under den lange terrasse på huset overfor.

Og hvis kommunen giver lov, kan hun og naboerne rundt om se frem til et stort antal altaner og en tagterrasse at kigge op på. Ejeren af bygningen vil gerne bruge den til boliger, hvilket kræver dispensationer fra lokalplanen, og kommunen har haft planerne i naboorientering.

Illustration fra høringsmaterialet: PLH arkitekter

»Det bliver den rene Roskilde-festival,« siger Vibeke Dorph, der har inviteret sin nabo i nummer 4 på Cæciliavej, Nina Christmas Møller, ind for at fortælle om nogle af de indsigelser de har mod planerne.

Det handler som tidligere nævnt mest om indbliksgener, ukendte skyggevirkninger og bekymring om at nedlagte p-pladser og mangel på nye p-pladser vil skabe trafikproblemer i området.

Naboer uden ret

Også Svend Ole Nielsen fra Jasminvej 6 og Marianne Freng fra Spiræavej 3 er med, men der er en lidt anden historie med dem. Kommunen, altså Københavns, mener nemlig ikke, at de skal høres i byggesagen. Selv om de er to af de nærmeste naboer til bygningen på Skelmosevej og hvad deraf følger af gener. For de bor i Frederiksberg Kommune, og begrebet ’naboorientering’ foregår i København inden for lokalplanområdet, der normalt ikke går på tværs af kommunegrænser.

Der er dog ikke noget i vejen for, at en nabo i en anden kommune kan være part i en byggesag. Og det var da også de to naboers udgangspunkt, da de søgte Københavns Kommune om at blive det.

»Men alle fra Frederiksberg-siden der har søgt om at blive part i sagen har fået afslag,« fortæller Svend Ole Nielsen, der dog ikke lader sig afvise så let.

Indbliksgener

Kommunens begrundelser for afvisningen er blandt andet, at der ikke er tale om væsentlige indbliksgener. ’Væsentlig’ er et subjektivt begreb, der i første omgang hviler på kommunens eget skøn.

»Afslagets begrundelse er samtidig en erkendelse af, at jeg er berørt af indbliksgener,« mener Svend Ole Nielsen.

»Jeg lider af psoriasis og ligger derfor i solen i min have uden tøj, for sygdommen er dér, hvor der normalt ikke kommer sol. Men kan jeg det, når der er frit udsyn fra naboens tagterrasse?,« spørger han som eksempel på de væsentlige indbliksgener han har i udsigt. Med et lille smil på læben, for hvem mon egentlig vil føle sig mest generet?

Ikke afgjort

Men der er ellers ikke meget humor i de klager over afvisningen han har sendt til både Statsforvaltning og Planklagenævnet. Her gør han ud over de allerede nævnte faktorer opmærksom på store usikkerheder i de angivne bygningshøjder kontra lokalplanens reguleringer.

»Jeg har siddet med kikkert og talt skifter, og har på den måde målt bygningen i forhold til tegningerne og er nået frem til, at bygningen bliver 2,8 meter højere end den er i den nuværende lokalplan,« siger Svend Ole Nielsen.

Endnu er der ikke givet nogen dispensationer, sagen ligger stadig i kommunen.

»Status er, at vi er ved at vurdere de indsigelser, der er kommet ind. Det vil som minimum vare to uger endnu, og vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvornår vi forventer at kunne afgøre sagen,« fortæller konstitueret enhedschef Sine Høyrup Lauridsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen om byggesagen på Skelmosevej 10.

Og med Svend Ole Nielsens klager er to uger nok lavet sat, mener han selv.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Lyden af Depeche Mode: Vind billetter til udsolgt koncert

Heste og ballerinaer giver julestemning i Illum