in , , ,

Frank J. kræver husbåde fjernet

BÅDKOLONI. Sagen om rydning af den ulovlige bådkoloni ‘Fredens Havn’ mellem Christiania og Holmen tages op på ministersamråd i denne uge. Overborgmester Frank Jensen (S) var tirsdag på sejltur i området, og han kræver handling.

Af Jacob Schneider

jape@minby.dk

HOLMEN: De godt 60 både og skibsvrag i Erdkehlgraven langs Refshalevej, som blev dømt ulovlige af Kystdirektoratet for tre år siden, har nu fået flere politikere til at reagere. Den såkaldte ’Fredens Havn’ er stadig hjemsted for flere husbåde, men nu lægges der kræfter i at få ryddet det fredede område fra både Københavns Rådhus og Folketinget:

På torsdag har Peter Skaarup (DF) i sin rolle som formand for Folketingets retsudvalg kaldt både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i åbent samråd, hvor han appellerer til, at de går ind i rydningssagen.

Det er egentlig Kystdirektoratets opgave at rydde området, men indtil videre har man her satset på en fredelig løsning, hvor brugerne selv ville fjerne husbådelejren, så det ikke bliver skatteyderne, der kommer til at hænge på regningen.

Frank Jensen til søs

Også overborgmester Frank Jensen (S) melder sig nu i koret af poltikere, som vil finde en endelig løsning på situationen: Tirsdag var han på Holmen for at besigtige den ulovlige havn. Han kræver nu, at staten hurtigst muligt sætter oprydningen i søen.

De mange både, pontoner og vrag vuggede i solskinnet, mens Jensen og en lille flok naboer til Erdkehlgraven sejlede forbi. Københavns hjemløse-team anslår, at der bor omtrent 30-40 personer mere eller mindre permanent – også med børn – og flere mere sporadisk.

»Tilbage i 2016 vedkendte daværende justitsminister Søren Pind sig, at det her var en opgave, staten skulle få løst. Nu vil jeg bare opfordre ministrene til, at de endnu en gang tager ansvaret på sig og får det løst,« lød det fra overborgmesteren.

Badestrand lagt øde

Hulda Mader, som er talskvinde for beboerne på Christiania, fortæller, at det startede for omkring ti år siden med en enkelt båd. Esben, som slog sig ned her, ville egentlig gerne leve en fredelig og rolig buddhistisk tilværelse:

»Esben ville bare gerne være her, i pagt med naturen, men desværre kunne han ikke få lov til at ligge alene – der kom flere og flere til med gamle vrag, som blev forladt. Men vi vil gerne understrege, at de ikke har noget med Christiania at gøre. Ligesom de både, der ligger længere inde: Det er ikke vores, men der er flere, som bruger det til gratis kajplads.

Når man går forbi, ser det jo lidt interessant ud, og så har vi en badestrand hernede, som vi efterhånden ikke synes, vi kan bruge: Vi har en fornemmelse af, at de ikke har toiletter derude, så vandet bliver brugt som toilet, og det er jo ikke så rart…«

I forbindelse med ministersamrådet på torsdag opfordrer Frank Jensen både justits- og fødevareminister til at finde en løsning på problemet:

»Fredens Havn har store udfordringer, som jeg gennem flere år har rejst over for regeringen. Vi oplever, at flere og flere både kommer til, og det er på høje tid, at staten tager hånd om problemet og får afsat de nødvendige penge til oprydningen.

I sidste uge sendte jeg brev til justitsminister Søren Pape Poulsen og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen med endnu en opfordring til at få sat gang i oprydningen af de ulovligt henlagte både og de mange vrag, der ligger som skrald på bunden af havnen til gene for beboere og besøgende i området.

Fredens Havn er præget af stor social udsathed. Jeg ønsker ikke, at nogen københavnere skal bo så uværdigt og under så dårlige forhold. Vi er helt med på, at det er en opgave, vi skal løse. Staten skal først og fremmest få ryddet op, så skal vi nok hjælpe de personer, som eventuelt skal genhuses,« siger overborgmesteren.

Plan for Refshalevej

Julius Lund fra foreningen Christians Naboer var også med på turen. Han appelerer til, at man får gennemrenoveret forholdene på Refshalevej:

»Det her ligner jo mere Latinamerika, hvor jeg har rejst en del. I løbet af sommeren kommer der hele tiden nye til, og så får andre en god idé… Det kommer hurtigt til at hedde sig, at ’vi er jo de fattige og udstødte, så hvorfor er I så lede over for os? I lever jo jeres fede liv i de pæne boliger, men det her er vores hjem.’ Det kan nok ikke undgås, at vi får den rolle. Så er det jo rart at høre overborgmesteren sige, at der nok skal blive taget hånd om dem, hvis de er hjemløse.

Da jeg flyttede til Christianshavn for over 40 år siden, var det her jo en vidunderlig vej. Det var en fantistisk naturoplevelse at gå her, den rene idyl. Og nu er det helt forfærdeligt, både på grund af alle bilerne, der holder på begge vejsider og alt det her svineri. Fredens Havn har også en masse biler og containere holdende, og udrykningskøretøjer kan simpelthen ikke komme igennem,« fortæller han.

Københavns Kommune har netop afsat en million kroner til en forundersøgelse af, hvordan man kan renovere Refshalevej. Her peger Julius Lund på en dobbeltrettet cykelsti med høj kant i vandsiden, så der kun kan parkeres på landsiden – og udrykninger kan komme igennem vejen.

Læs mere:

Nettet strammes om Fredens Havn

DF’er vil have ryddet ulovlig frihavn

Krigen om Fredens Havn

Politisk flertal vil have ryddet op i Erdkehlgraven

 

Frank Jensen på tur i Fredens Havn. Fotos: Martin Sørensen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Lise Baastrup venter sit første barn

Skotsk aften med humor og whisky