Børnehuset Bag Elefanterne ses til venstre i billedet ved siden af byggepladsen hvor der bliver banket spuns i jorden to steder. Der har i flere år været byggepladser hele vejen rundt om institutionen, som nu bliver genhuset i Valby Idrætspark. Fotos: Martin Sørensen

Sur 😠 Like 👍

Småbørn flytter fra støjhelvede

Institutionen Bag Elefanterne, der både indeholder børnehave og vuggestue, bliver i næste uge genhuset i Valby Idrætspark.

Klokken nærmer sig ni, og selv om legepladsen ligger øde hen, er der en helvedes larm. Ikke frydefulde barneskrig eller hylende unger, men den rystende støj fra store entreprenørmaskiner, der to steder inde hos naboen er i gang med at banke spuns ned i undergrunden.

20181105 090639

Lyden af spunsbankning ved Børnehuset Bag Elefanterne

Ude foran børneinstitutionen Bag Elefanterne drukner muligheden for at snakke sammen jævnligt i maskinernes larm og giver anledning til at lære børnene tegnsprog på deres vej ind gennem døren.

»Sådan har det været lige siden vi begyndte her,« fortæller Steen Holten-Andersen, der lige har afleveret sønnerne Mads på fem og Bjørn på halvandet.

»Det er så hele huset ryster,« fortæller Steen Holten-Andersen, der har sine to børn i henholdsvis børnehave og vuggestue. Foto: Martin Sørensen

»Eller nej, det vil sige, for tre år siden valgte vi institutionen blandt andet fordi der var gode legemuligheder ude omkring i Carlsberg Byen, selv om det er en af de institutioner i København med mindst plads indenfor,« fortæller han.

Men siden har omgivelserne ændret sig radikalt.

»Det grønne hegn har vandret hele vejen rundt om huset, mens der er blevet bygget og renoveret,« siger Steen Holten-Andersen.

Over 100 db

Så kunne man jo sige, at børnene og personalet har vænnet sig til situationen, og sådan er det jo også at være københavner. Men på det seneste har familiefaren fået nok.

Hverken en besked fra kommunen om, at der ville være pause i arbejdet 25-30 minutter ved middagstid, som børnene kunne bruge til at komme på legepladsen. Eller intentioner om at komme så meget ud af huset som muligt, for at nyde naturen i Søndermarken, kunne formilde ham.

»På et forældremøde i sidste uge blev det oplyst, at der var målt støj på legepladsen på over 100 db, og kommunen endelig havde fået øjnene op for de gener, pædagoger og børn har gennemlevet i mere end to år, og at institutionen skulle genhuses,« fortæller han.

Indrømmelsen

Fra Børne- og Ungdomsforvaltningen har man denne kommentar til situationen:

’Den integrerede institution Bag Elefanterne er så generet af byggerier på matrikler rundt om institutionen, at Børne- og Ungdomsforvaltningen har besluttet, at børn og medarbejdere i en periode skal genhuses.

Støj og støv gør det umuligt at opholde sig uden for, og både børn og medarbejdere er påvirkede af larmen, også når de opholder sig indenfor.

Det ser ud til, at det er lykkedes Børne- og Ungdomsforvaltningen at finde en samlet løsning for genhusningen, så alle syv grupper i den integrerede institution kan være under samme tag, det betyder at forældre med børn i både vuggestue og børnehave fortsat kun skal aflevere deres børn på en adresse.

Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder lige nu på højtryk for at få de sidste tilladelser og hele logistikken omkring flytningen på plads, men hvis alt går efter planen kan børn og medarbejdere genhuses fra mandag 12. november.’

Hvorfor først nu?

Udsigten til at den samlede institution skal flyttes samme sted hen, er en stor forbedring i forhold til de første meldinger fra kommunen, der gik ud på at børnehaven skulle til Brønshøj og vuggestuen til Valby. Tirsdag faldt det helt på plads, at det bliver Valby Idrætspark, der skal tage imod hele huset.

Siden kommunen tog beslutningen om genhusningen er arbejdet fortsat inde hos naboen, hvilket undrer Steen Holten-Andersen.

»Jeg kan stadig ikke forstå, hvorfor det først er nu, i den sidste etape af byggeriet, at man kommer frem til at der er brug for genhusning. Det fremgår for eksempel ikke af lokalplaner, at der er brug for genhusning under byggeriet. I modsætning til for eksempel daginstitutionen på Rahbeks Allé (på den anden side af byggepladsen, red.), der er blevet genhuset. Men det er måske fordi den ligger i Frederiksberg Kommune,« spørger han retorisk inden vi siger farvel.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Floorballklub nomineret til national pris

Seks narko-bagmænd anholdt