Franciska Rosenkilde vil ikke købe flere møbler til borgmesterkontoret - vi har brugt rigeligt med penge, siger hun. Til gengæld vil hun gerne indføre en kulturvejleder i skolerne til at inspirerer børn og unge til kultur og fritid. Foto: Martin Sørensen
in , , , , , , , ,

Elsker 😍 Like 👍

»Kultur er det vi gør i hverdagen«

 Københavns nye kulturborgmester, Franciska Rosenkilde, danser selv, ballet, men hendes planer for byens kulturpolitik er at give mere plads til subkulturen og få det ned på jorden. Vi mødte hende på første arbejdsdag

Af Anja Berth

abe@minby.dk

Hun ved ikke selv hvor det kommer fra. Franciska Rosenkilde, 42 år, er med egne ord brostenskøbenhavner, vokset op på Christianshavn og i Pisserenden – og kommer fra en hippiefamilie. Men hver mandag aften trækker hun i balletsko, benvarmere og laver piruetter og benstræk.

»Jeg elsker ballet – jeg har danset det hele min ungdom og jeg ved ikke noget bedre end at se end ballet på teatret, jeg kan svømme helt hen,« siger Franciska Rosenkilde. Københavns nye kultur- og fritidsborgmester for Alternativet.

Vi møder hende første arbejdsdag, fredag 2. november. Aftenen før blev hun officielt valgt af Borgerrepræsentionen som Københavns nye kulturborgmester – efter at Alternativet søndagen inden havde stemt på hende som deres borgmester.

Hun meldte sig ind i Alternativet i 2014 og var partiets folketingskandidat til valget i 2015. Sidste år blev hun valgt ind i Borgerrepræsentationen, hvor hun har været gruppeformand og siddet i to udvalg indtil nu.

Borgmesterposten har aldrig været en ambition, men da Niko Grünfeld trak sig efter kritik blandt andet på grund af overforbrug af designermøbler til borgmesterkontoret og rod i cv’et var hun en af de tre, der stillede op til valget, som blev afgjort af Alternativets medlemmer.

Ikke flere møbler

Her sidder hun så. Blandt designermøbler og en arkitekttegnet telefonboks til en samlet værdi af 130.000 kroner.

»Jeg har fået et hæve-sænkebord, fordi jeg er ret høj, så jeg sidder ikke ordentlig ved de her borde, selvom de er virkelig smukke. Jeg smider ikke noget ud, for det er fine ting, men jeg kommer ikke til at bruge flere penge på det. Der er brugt rigeligt,« svarer hun bestemt på et af mediernes yndlingsspørgsmål.

Hendes vision som borgmester er at give mere plads til børn og unges fritidslivet og kæmpe for at der bliver flere muligheder for at dyrke sin idræt eller blive nysgerrig på andre fritidsaktiviteter.

Det er ifølge hende en måde at omgå de mange ventelister, så børn der egentlig gerne vil gå til håndbold eller svømning, men ikke kan få plads, kan måske blive inspireret til at gå til gymnastik.

»Jeg vil gerne arbejde for at vi får en kulturvejleder på skolerne, så børn og unge bliver inspireret til at dyrke noget, de måske ikke havde tænkt på. Det kan være en, der er god til sløjd, så kan kulturvejlederen spørge, om han eller hun ikke skal gå til spejder,« siger Franciska Rosenkilde.

Men er det ikke lidt en falliterklæring af kommunen, at i stedet for rent faktisk at sørge for, at der kommer flere svømmetider og fodboldbaner, så siger I til børn og unge; prøv at vælge noget andet?

»Jo, det kan man sige, men det er ikke fordi, vi ikke vil forbedre det. Men der er jo grænser for, hvor mange flere svømmehaller vi kan bygge, og der kommer flere og flere unge, så det her er en måde at inspirere på, så man får et aktivt ungdomsliv. Kultur er også at gå til håndbold – det er det vi gør sammen i hverdagen,« siger hun.

Franciska Rosenkilde er med egne ord den sidste generation inden København blev en storby.

»Det var ligesom en landsby. Alle os fra dengang kan stadig huske hvordan det var – vi havde en fantastisk ungdom og gik på Musikcafeen og Huset – eller andre gik på Krasnapolsky. Der var to retninger – enten var man til hip-hop eller også til punk,« husker Franciska Rosenkilde, der var mest til hip-hop.

Plads til undergrunden

Som borgmester vil hun arbejde på at give endnu mere plads til subkulturen og give plads til små spillesteder eller øvelokaler, hvor det vigtigste er, at man kan spille og ikke hvordan der ser ud. Derfor vil hun øremærke nogle af puljemidlerne til små spillesteder eller up-coming kulturfællesskaber.

»Uanset om det er Jagtvej 69 eller små øvelokaler er undergrundskulturen noget af det vigtigste i en by – den må vi ikke overse, og jeg vil arbejde på, at der bliver givet flere penge til de små steder,« siger Franciska Rosenkilde.

Hun har boet på Vesterbro i en årrække, men bor i dag på Christianshavn sammen med sin 16-årige datter. Hun har endnu ikke taget stilling til, om hun vil have borgmesterbilen – men foreløbig går hun på arbejde. En tur over Knippelsbro og bag Christiansborg.

Elsker at lave mad

»Jeg elsker at gå – det er mere afstressende og godt for mit hoved – man tænker dejligt, når man går.«

Hun er uddannet cand. Scient geo – geograf, men først studerede hun ernæring på Suhrs. Her lærte hun at lave mad og de seneste år har hun arbejdet som kok – blandt andet i catering til Folketeatret.

»Det at tilberede et måltid til andre er noget af det mest generøse man kan gøre – jeg er ret vild med det. Hvis I kom til middag skulle I have risotto med selleri og shikasvampe. Men nu hvor det er koldt, kunne det også være en indisk dahl, det er en af mine hofretter og en billig og klimavenlig ret,« siger Franciska Rosenkilde, der er fuldblodsvegetar. Udelukkende af politiske årsager.

»Det er ikke op til den enkelte at ændre klimaet – det er et politisk ansvar, og Alternativet har også fremsat forslag om at politikerne tager toget eller elbiler, når det er muligt. Vi er nødt til at gå forrest,« siger Franciska Rosenkilde, der selv har skåret kraftigt ned på sine flyrejser.

For en uge siden var hun et næsten ukendt ansigt på rådhuset. Nu er hun borgmester og skal samle partiet igen efter krisen over den afgående borgmester. Og stå i spidsen for kulturpolitikken samt være leder af en stor forvaltning.

»Jeg er sindssyg ydmyg over for det og jeg må tage en dag ad gangen. Jeg glæder mig helt vildt til at skabe fede rammer for kulturen i København – hvis vi ikke havde kultur var der heller ikke noget fællesskab.«

 

 

 

Franciska Rosenkilde, 42 år, uddannet geograf, men har arbejdet som kok.

Bor på Christianshavn med sin 16-årige datter.

Fra 2. november tiltrådt som kultur- og fritidsborgmester i København for Alternativet.

Franciskas indiske dahl:

Løg, hvidløg, chili, ingefær, gurkemaje, spidskommen og fennikelfrø (meget vigtigt) ristes på en pande med olie. Tilsæt gulerødder efter smag i tern, røde økologiske linser, vand, så det dækker og lad retten koge ind i tyve minutter. Smag til med salt og server med frisk koriander og et godt brød til.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anja Berth

Om journalisten Anja Berth

47 år, bor i København. Journalist siden 2000 - københavnerjournalist siden 2007. Skriver om mennesker, byudvikling, vejarbejde, skoler og børn. Og alt det andet. Ansvar for Vanløse Bladet og skriver fælleshistorier for de øvrige københavnske lokalaviser.

En sopran giver debutkoncert

Gå i kloster – og på værtshus