Den københavnske træpolitik åbner op for, at kommunale medarbejdere skal have adgang til træer på villagrunde. Arkivfoto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.
in , , , , , , ,

Sur 😠

Kommunale snushaner vil tjekke træer i din villahave

TRÆPOLITIK. Særligt ét punkt i Københavns Kommunes træpolitik vækker politisk harme. Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er dybt bekymrede over at give kommunale medarbejdere adgang til folks villahaver for at måle træer. »Vi kunne bruge pengene andre steder, hvor det giver mere mening,« siger Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti.

KØBENHAVN: Bor du i villa og har et træ med forgreninger ud til kommunale fællesarealer – for eksempel en gangsti, et fortov eller en gade – så er der stor sandsynlighed for, at Københavns Kommune i fremtiden vil sende medarbejdere ind på din villagrund for at tjekke træets tykkelse.

Det fremgår af kommunens træpolik frem til 2025, der blev behandlet torsdag aften i Københavns Borgerrepræsentation. Og her var det især punktet om adgang til folks private haver, der gav anledning til debat og stor uenighed. Derfor er det endnu uklart, om der er politisk flertal for at stemme ja til netop dette punkt.

Det kan ikke være rigtigt

Træpolitikken lægger op til, at Københavns Kommune skal have bedre mulighed for at skaffe det samlede areal af træer gode vækstvilkår – både eksisterende og nye træer.

Mange træer står på arealer, der grænser op til kommunale fællesarealer, blandt andre træer i villahaver, i byens grønne områder, ved etageboliger eller ved virksomheder, skoler og daginstitutioner.

Finn Rudaizky, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, er ikke just begejstret for forslaget om at give kommunale medarbejdere adgang til folks haver:

»Og det kan slet ikke være rigtigt, at vi skal bruge otte millioner kroner til at ansætte medarbejdere, som skal drøne rundt i folks haver for årligt at måle tykkelsen på de private træer. Vi går ind for at fremme en mere grøn by, blandt andet ved at plante nyt i forbindelse med fældning af træer, men i stedet for at snuse i folks haver vil vi langt hellere bruge penge på indlysende og nødvendige sociale tiltag,« siger Finn Rudaizky.

Politik på alle hylder

Det kontroversielle forslag var stillet af De Radikale i kommunens teknik- og miljøudvalg, hvor et flertal bestående af De Radikale, Konservative, SF, Enhedslisten og Alternativet bakkede op. Herefter udarbejdede forvaltningen et notat og præciserede, at »alle bevaringsværdige træer udpeges i hele Københavns Kommune på kommunale og private arealer«.

»Men selv om temalokalplanen ikke blev et afstemningspunkt, og flertallet vil vende tilbage med noget mere konkret, er det mit indtryk, at der næppe vil blive bevilget penge til det. For Enhedslisten og Alternativet er ikke budgetpartnere,« konkluderer Rudaizky, der under torsdagens debat kom i verbal infight med den radikale Mette Annelie Rasmussen.

Rudaizky spurgte til, hvad De Radikale priorieterede mest: Måling af træer i private haver eller penge til nødlidende sociale projekter?

Mette Annelie Rasmussen replicerede kort og kontant:

»Vi har politik på alle hylder.«

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Mere camping på Bellahøj

Gedemælk og øko-bryg i Torvehallernes landhandel