Erhvervspraktikant Sarah Mørch Andersen, 15 år, på besøg hos Lis Abildgaard Grum, 78 år. Foto: Anja Berth

Tyve år med nærvær og tryghed

Plejehjemmet Skjulhøjgård kan 5. november fejre tyve års jubilæum. Vi kiggede indenfor til en snak om værdier og nærvær i hverdagen.

Græskarrene gaber som flodheste – godt de har fået et lille lys indenbords til at lukke kæften med. En hver højtid og lejlighed bliver udnyttet til at pynte op på Skjulhøjgård, der i tyve år har ligget på Ålekistevej. Her er 40 lejligheder, en stor atriumgård, nyt produktionskøkken, der hver dag producerer økologisk mad, samt gymnastiksal. I gangen breder en rickshaw sig – den bruger personalet til at cykle beboerne rundt i byen, blandt andet Nyhavn eller på markeder rundt omkring.

Det er tirsdag formiddag og selvom stormen rusker udenfor, er stemningen god og tryg indenfor.

På vej ind i elevatoren møder vi en ældre mand, der bliver fulgt af to medarbejdere. Han sidder i kørestol og er på vej ned. Skal du ned og lave gymnastik, spørger vi.

»Nej, det ved Gud jeg ikke skal! Der må da være nogle fordele ved at komme på plejehjem,« fastslår han med et bredt grin.

Afslappet tone

Tonen på Skjulhøjgård er afslappet. Kærlig. Og fuld af respekt. Plejehjemmet kan 5. november fejre tyve års jubilæum og det største ønske er at det lille plejehjem får lov at fortsætte.

»Vi gør meget ud af, at det skal være så hjemligt som muligt,« siger Birgit Høgsbo, der er afdelingsleder.

Vi banker på hos Kirsten Hindsberger, der er 79 år og har boet her i et halvt år. Den første tid med sin mand, der døde blot 11 dage efter han flyttede ind.

»Men han ønskede at vi kunne ligge sammen og holde i hånd og det oplevede vi,« siger Kirsten Hindsberger. Hun er selv fra Brønshøj og fortæller, at der på plejehjemmet er en Vanløse-fanklub og en Brønshøj-fanklub.

»Jeg synes jo, Brønshøj er bedre,« griner hun.

Lige nu læser hun ugebladet for at orientere sig om hvilke tv-programmer, hun ikke må misse. Og så har hun i radioen lige hørt en sang, som hun synger i kor. Hver uge tager hun med en veninde til korsang i Axelborg, og de bliver i byen, så længe de vil.

Mange af beboerne har et liv uden for plejehjemmet, og det er helt op til dem selv at tilrettelægge.

Lis Abildgaard Grum på 78 år kommer ikke så meget ud, men hun er tidligere sygeplejerske og har rejst i mange lande. Lige nu er hun ved at lave en billed-collage med sin familie, og hun fortæller om det mindste barnebarn.

»Jeg er glad for at bo her – her er rigtigt dejligt, og jeg har lige vundet i banko,« siger Lis Abildgaard Grum, der hver dag spiser i fællesstuen sammen med andre.

Skjulhøjgård fejrer jubilæum på dagen for inviterede og med borgmesterbesøg.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fremad A. i hurtig trænerrokade

Pondus i uhyggens skygge