Der er ikke længere ildelugtende vand i hanerne i Dragør. Foto: HOFOR.
in , ,

Robot og teaterrøg skal afsløre kilde til ildelugtende drikkevand

DRIKKEVAND. HOFOR lukkede i tirsdags Dragør Vandværk, fordi borgere observerede, at drikkevandet lugtede grimt. Årsagen er ikke fundet, og HOFOR forsøger nu at finde en læk i Dragørs råvandsledninger, hvor ¿noget¿ kan være trængt ind.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: Sent om eftermiddagen i tirsdags besluttede forsyningsselskabet HOFOR at lukke Dragør Vandværk ned, fordi flere borgere havde observeret, at drikkevandet i deres haner var ildelugtende.

Vandledningerne i området Linde Allé, Hollændervej, D.B. Dirchsens Allé, hvor lugten blev registreret, blev tirsdag aften og natten til onsdag skyllet grundigt igennem under højt tryk med rent vand for at rense for eventuelle urenheder.

Der er indhentet et stort antal vandprøver, som analyseres på HOFORs laboratorium, men der er endnu ikke et resultat af undersøgelserne.

»Da vi fandt pesticidet DMS (dimethylsulfamid, red.) tidligere i år, kunne vi undersøge specifikt for netop det stof, fordi vi havde hørt fra andre vandværker, at det var fundet. Men i det øjeblik man skal tjekke for ’noget’, som man ikke ved hvad er, er det en større opgave, og så går vi med livrem og seler og tjekker for alt, hvad det kan være,« siger HOFORs pressechef Astrid Skotte.

Under private haver

HOFOR mistænker, at dette ’noget’, som har forårsaget lugten, kan være trængt ind via en læk i forsyningens råvandsledninger i Dragør – altså vandledningerne fra drikkevandsboringen hen til Dragør Vandværk.

Derfor gik HOFOR i lørdags i gang med en tretrinsraket af undersøgelser med forskellige virkemidler.

»Råvandsledningerne ligger i nogle tilfælde under private haver. Vi sætter vandtrykket op, og hvis der er en læk, vil der pible vand op ved utætheden i folks haver. Desuden bruger vi teaterrøg, som er helt ufarlig, der på samme måde viser sig over jordoverfladen og giver en indikation af en læk.«

»Endelig benytter vi en robot, der kan opspore, om der er et sted i ledningsnettet, hvor trykket falder på grund af en læk, så der går vores folk rundt med robotten ved råvandsledningerne. I alle tilfælde har vi brug for borgerens hjælp til at holde øje med vand og røg, så derfor sender vi en sms til de borgere, hvor vi ved, at råvandsledningen går gennem deres haver,« siger Astrid Skotte.

Dragør Vandværk holdes lukket indtil årsagen til mislugten er klarlagt. Borgerne forsynes i mellemtiden med rent drikkevand fra vandværker i St. Magleby og Tårnby.

Den mærkelige lugt er væk nu, men hvis man mod forventning skulle opleve mislugt eller afvigende smag, skal man skylle sine vandinstallationer igennem ved at lade vandet løbe til lugten er væk, oplyser HOFOR.

Forsvinder lugten herefter ikke, kan man kontakte HOFOR på 33953395 eller uden for normal arbejdstid: 38882424.

Der tages dagligt bakteriologiske prøver på alle HOFORs vandværker og ledningsnet, og ingen af disse har indikeret forurening med bakterier i Dragør.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skal arbejdermuseet på verdensarvslisten?

BREV FRA BLADET Mangelfuld dømmekraft