Københavnerne er ikke turister og gæster i deres egen by. Byen danner rammen om et hverdagsliv der skal fungere, skriver Carsten Mai. Arkivfoto: Christian M. Olsen

De to slags København

Af Carsten Mai

København mangler hverken flotte præmier eller skyhøj ros, når det handler om udlandets vurdering af byen som turistdestination. Senest har den store rejseguide Lonely Planet udråbt København som den bedste by at rejse til i det nye år.

Det er arkitekturen, Cityringen, havnen og den københavnske madscene, der endnu en gang trækker en flot førsteplads hjem til København. Overborgmester Frank Jensen er glad for de flotte ord og den fine placering, og det er forståeligt nok. Men jo mere kommunens top bruger udenlandske priser til at slå fast, at København er verdens bedste by, jo mere risikerer de at fjerne sig fra den københavnske hverdag. Der er nemlig to slags København.

Det første er det guidebøgerne fortæller om, hvor solen aldrig går ned, og der serveres økologisk street food på hvert gadehjørne. Det andet København opleves, når københavnerne en tidlig morgen skal på job og aflevere børn i børnehaven: Trafikken går nærmest i stå, og det er meget svært at nå det hele.

København har som den første kommune i landet indført servicemål på trafikområdet. Problemet er bare, at kommunen sjældent kan leve op til målene. Med andre ord bruger københavnerne al for lang tid på transport hvad deraf følger af stress, indkomsttab og de mange andre besværligheder.

I øjenhøjde med hverdagen

Ganske vist viser kommunens opgørelse, at det er blevet nogle få sekunder hurtigere at køre i bil på udvalgte strækninger, men det fik også den ansvarlige borgmester Ninna Hedeager Olsen til at udtale, at det var for galt. Baggrunden for borgmesterens udmelding var, at det modsatte gjorde sig gældende for andre trafikanter. Med andre ord skal bilerne gerne have længere rejsetid, så flere fristes til at benytte andre transportformer. Men selv bilejere skal jo på arbejde og hente deres børn.

Vælgerne lægger meget mærke til, hvilke politikere der er i øjenhøjde med hverdagen i København, og hvem der enten markedsfører glansbilledet af byen eller forholder sig ideologisk til hverdagsproblemerne.

Jo færre gange københavnerne kan genkende politikernes billede af byen, jo længere bliver afstanden til rådhuset, og jo mere vokser apatien overfor det politiske arbejde.

Ikke gæster i egen by

Ved kommunalvalget sidste år var det 62 procent af byens indbyggere der lagde vejen forbi stemmeboksen. På landsplan var det 71 procent. Langt færre københavnere end danskerne generelt mener altså, at det er værd at benytte deres demokratiske ret.

En vej frem for en højere valgdeltagelse og mere engagement i det politiske liv i København er, hvis politikerne tager udgangspunkt i genkendelige og relevante emner for byens borgere.

Københavnerne er ikke turister og gæster i deres egen by. Byen danner rammen om et hverdagsliv der skal fungere. Byens borgere sidder næppe på restaurant hver aften med en guidebog i skødet. De er hjemme og lave mad til familien efter en lang dag både på arbejdet og i køen på vej hjem.

De politikere der tager udgangspunkt i hverdagen vil få stigende opbakning.

 

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ny alternativ kulturborgmester

Kenneth Bøgh Andersens fantasy-verden bliver musical