Direktør i Frederiksberg Fonden, Martin Dahl, og Søren Ejlersen fra Haver til Maver på den grønne plet i Frederiksberg Have, der næste år bliver til skolehaver. Foto: Martin Sørensen

Like 👍

Frederiksberg Have får skolehaver til foråret

PÅ VEJ. Søren Ejlersen, stifter af Haver til Maver, er sammen med Slots- og Kulturstyrelsen og med økonomisk støtte fra Frederiksberg Fonden klar til at starte skolehaver i Frederiksberg Have til foråret.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

JORD UNDER NEGLENE: »I 2000 var jeg i TV-Lorry, hvor jeg i en pause sad og kiggede på en tidslomme i Frederiksberg Have. Det syn har bidt sig fast på min nethinde, som jeg ikke har kunne glemme,« fortæller stifteren af Haver til Maver, Søren Ejlersen, der har fået grønt lys til at indtage ’tidslommen’ i Frederiksberg Have for at starte skolehaver op til foråret.

Der er tale om et område på ca. 3.200 m2, der aldrig har været offentlig tilgængeligt, hvor der er gamle æbletræer og bigård, fortæller han.

Med på sidelinjen er Frederiksberg Fonden med direktør Martin Dahl i spidsen, der har sagt ja til at støtte projektet med en million kroner i det første år.

»Nu er tiden der og Haver til Maver har muskler til at gå ind i udfordringen. Jeg håber, at Frederiksberg Kommune vil få øje på konceptet,« siger Søren Ejlersen med et smil, der i forvejen har skolehaver i Bernstorffsparken og Frederiksborg Slotshave.

Børn fra 4.-5. klasse

Søren Ejlersens motto er, at alle børn har ret til en have. Og det får elever fra 4.-5. klasse på Frederiksberg nu.

»Tanken er, at hver klasse får et jordlod, og så må de selv bestemme om de vil dyrke stribede rødbeder eller squash eller noget helt andet. Eleverne skal dyrke grøntsager i haven, der så ender ud i konkrete retter,« siger han og røber, at porre-kartoffelsuppe altid er et hit hos børn.

Han håber, at komme i gang med skolehaverne efter påske næste år.

»Jeg glæder mig til at børnene lærer om fotosyntese og biodiversitet og får verdens grønneste klasselokale,« siger Søren Ejlersen, der allerede tænker i høstfester, udendørs madklubber og meget andet.

Det er 15 år siden, at han startede den første skolehave i Haver til Maver regi.

»Jeg jubler indeni, når jeg skal ud at pløje i Frederiksberg Have,« siger han.

Engang en planteskole

Slotshavechef i Slots- og Kulturstyrelsen, Niels Mellergaard, ser frem til at få ordnet jorden på den 3.200 m2 skjulte perle, der til foråret skal blive til skolehaver.

Han fortæller, at nytteaspektet med skolehaver er en del af Frederiksberg Haves historie.

»Arealet har engang været en slags planteskole, og har ligget stille hen i mange år. Vi talte om for et par år siden om at finde at bruge arealet til noget, og så meldte Haver til Maver sig. Så nu har vi udlejet arealet til dem, og de vil så bygge videre på konceptet,« fortæller han.

Han ser frem til, at børn får mulighed for at bruge jorden og få noget bæredygtigt ud af de små jordlodder, men håber også at f.eks. andelsforeninger på sigt kan komme på besøg og dermed bringe læring ud til bybefolkningen.

Lige nu er arealet omkranset af indhegning og er lukket for nysgerrige blikke.

»Vi har en biavler, der har været her i en del år, og han bliver en del af konceptet, så bigården vil stadig være her,« fortæller han.

I løbet af efteråret skal der arbejdes med jorden, så den er klar til foråret.

»Nu skal vi bare gøre arealet klar i løbet af efteråret, da der skal ren jord på arealet, så det er til at dyrke i. Der skal også bygget halvtage,« fortæller Niels Mellergaard og fortsætter:

»Vi ser frem til at få aktiviteter på det lille frimærke til gavn for offentligheden,« siger han.

Støtte det første år

Direktør i FrederiksbergFonden, Martn Dahl, glæder sit til at projektet bliver startet op.

»Vi støtter mange tilbud til børn og deres skolegang og dannelse, og her får vi begge dele. De lærer at forstå naturen, og det er vigtigt at tilbyde. Det passer godt til noget, vi gerne vil støtte til børns læring,« siger han.

Fonden har givet en million kroner til at starte skolehaverne op.

»Det koster noget at komme i gang og skabe gode undervisningsforhold. Der skal købes udstyr, så fonden betaler for etableringen og giver også penge til driften det første år.

Det er fantastisk at kunne finde sådan en historisk plads. Det er stærkt af Niels Mellergaard og Styrelsen synes, at skolebørn har brug for plads. Og så er Haver til Maver landets stærkeste kompetence på området i landet,« siger Martin Dahl, der forleden var forbi Frederiksberg Have for at kigge på den kommende skolehave.

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Ligamændene i aktion på søndag

Willes farvestribede filmklub