Niko Grünfeld har fået massiv kritik for dyrt indkøbte møbler til borgmesterkontoret på rådhuset. Nu er han fortid som borgmester. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix

Alternativt tæppefald

Af Carsten Mai

Niko Grünfeld er historie som borgmester. Efter massiv kritik for dyrt indkøbte kontormøbler, et oppustet cv og en katastrofal håndtering af de mange dårlige sager, har Niko Grünfeld valgt at trække sig som kultur- og fritidsborgmester.

Hans valg er forståeligt. Den tidligere borgmester var blevet en alvorlig belastning for sit parti og repræsenterede ikke længere nye ideer og høj moral, som Alternativet ellers er gået til valg på.

Vælgerne kan godt tilgive politikere, som begår fejl, men de har det sværere med de politikere som ikke vedgår, at de har fejlet og som i al for lang tid ikke forstår, at en undskyldning er den eneste vej frem.

Niko Grünfeld hørte til den sidste kategori. Først skulle svarene og indrømmelserne trækkes ud af ham, og da undskyldningen efter mange og lange dage endelig kom, var det for sent.

Flugten ud af det meget omtalte borgmesterkontor handler ikke kun om de sager, der har været, men også om de kritiske forløb som Niko Grünfeld og Alternativet kunne se vil dukke op i nær fremtid.

Niko Grünfeld har ansat nære bekendte fra partiet i sit sekretariat, og da han forstod, at også det kan give anledning til kritik, gik han selv ud med den historie. Hellere det end at journalisterne selv finder frem til den, var tænkningen bag dette i øvrigt fornuftige træk. Men for sent.

Håb om medinddragelse

Al balladen handler dog om mere end en borgmester som kiksede. Alternativet er det tredjestørste parti i København. Flere end 30.000 københavnere har stemt på partiet i håbet om at få en ny politisk kultur præget af medinddragelse og folkeligt engagement.

Men partiet har hidtil intet leveret til sine vælgere andet end politisk støj. Alternativet står udenfor vigtige forlig på rådhuset herunder budgettet og har ingen indflydelse på de store beslutninger. Først hvis partiet om et helt år vælger at være med i et budgetforlig, kan det få reel indflydelse på de afgørende sager.

De 10 procent af københavnerne der gav partiet deres kryds ved valget sidste vinter har indtil videre ikke kunne omveksle deres stemme til noget som helst. En stemme på Alternativet har brutalt sagt haft samme effekt som at stemme blankt.

Kan trænge til nye ideer

Det politiske liv på Københavns Rådhus kan godt trænge til nye ideer og anderledes måder at drive politik på. Det mener mange, og det er baggrunden for Alternativets store opbakning i København.

Opbakningen er dog alvorligt i fare, hvis ikke partiet i denne valgperiode får leveret nogle politiske resultater som hæver sig over de rent symbolske som regnbuefarvede fodgængerfelter, som Niko Grünfeld gjorde sig til talsmand for.

Indenfor få måneder afholdes der valg til Folketinget, og den seneste møgsag på Københavns Rådhus kan gå hen og blive et alvorligt problem for Alternativet på Christiansborg.

På rådhuset havde Alternativet sin første borgmesterpost, og det gik ikke godt. Det faktum vil partiets modstandere på landsplan udnytte fuldt ud.

 

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Lang kø til genåbning

Grønland og croqius