Vikingekampgruppen træner hver onsdag på Rådmandsgade Skole og har klublokale i Thorasgade. Gruppen blev etableret i 1994 og trænede i begyndelsen i Ungdomshusets festsal. Anna Maria Skovsby på billedet har været en del af gruppen siden november sidste år. Foto: Martin Sørensen

Vikingerne kæmper på Nørrebro

VIKINGEKÆMPERE. Den lokale vikingekampgruppe Ulfhednir træner hver uge på Rådmandsgade Skole. Gruppen dyrker ‘reinactment’, hvor de genskaber vikingetidens kampe ud fra et historisk perspektiv. Ulfhednir er frontløbere for deres felt og afholder workshops i store dele af verden om deres kampteknikker .

EN ANDEN VERDEN: Det er et særpræget syn, der møder én denne mørke efterårsaften i Rådmandsgade, hvor en flok mænd iført uldbukser, lærredsskjorter og armbeskyttere i læder stiger ud af en bil og begynder at tømme den for skjolde, spyd, sværd og økser, hvorefter de begiver sig ind på Rådmandsgade Skole.

Indenfor hilser de varmt på deres kammerater, ikke alle er klædt i autentisk vikingetøj. Også Addidas-shorts og en enkelt Brøndby-trøje har sneget sig ind til denne træning.

»Når vi er til vikingemarked og skal i kamp, er vi i fuldt gear, men ellers er det nemmere at træne i almindeligt sportstøj,« fortæller Anna Maria Skovsby, som er en af de få kvinder i vikingekampgruppen Ulfhednir, hvis træning vi har fået lov til at følge her til aften.

Navnet stammer fra gammelt norsk og betyder ’ham som bærer ulveklæder’. Ulven går igen flere steder, blandt andet på gruppens røde skjold, hvorpå fenrisulven er malet.

Gruppen blev dannet i 1994 og trænede dengang i Ungdomshusets festsal, inden de for cirka tyve år siden rykkede ind i gymnastiksalen på Rådmandsgade Skole.

Ikke som rollespil

Når man ser på de omkring 30 kæmpere, der er samlet her til aften, er det nemt at få associationer til rollespillets verden, og der er da også en del af medlemmerne, der dyrker rollespil, fortæller Anna Maria Skovsby. Der er dog en markant forskel på de to verdener, forklarer hun. Hvor der i rollespil er plads til fantasi, går man i vikingekampgruppen op i, at alle detaljer stemmer overens med virkeligheden og historien. Lige fra kampteknikkerne til beklædningen.

»Her dyrker man ’reinactment’, altså man genskaber en verden og vikingetidens kampsport ud fra et historisk perspektiv. Vi er meget historisk interesserede, det skal være autentisk, ligesom at det tøj, vi har på, er så tæt på det oprindelige, som det kan komme.«

Anna Maria Skovsby arbejder til daglig som skadestuesygeplejerske og fik kendskab til vinkingeverdenen gennem en veninde. Men mens veninden hører til håndværkergruppen, så sygeplejersken mere sig selv som kamptypen. Hun fandt Ulfhednir gennem Facebook, og har været en del af vikingekampgruppen siden november sidste år.

»Jeg er det, der hedder ulveunge, for det er man de første tre år. Først derefter skal rådet vurdere, om man kan blive optaget som medlem i gruppen,« fortæller Anna Maria Skovsby.

Rådets beslutning afhænger i høj grad af, om man passer ind socialt, for kammeratskabet er en kæmpe stor del af det. Men alle er velkomne, forklarer hun.

»Alle samfundslag og typer er repræsenteret her. Det er ikke kun for nørder, det er for alle, der er lidt historisk interesserede, og som har en interesse for kampsport. Her er lige fra anæstesilæger til kontanthjælpsmodtagere,« siger Anna Maria Skovsby.

Lapper vikinger sammen

Det virker til, at alle er godt tilfredse med at have Anna Maria Skovsby med på holdet, og det er også meget praktisk at have en skadestuesygeplejerske med i gruppen, som nemt kan lappe én sammen, skulle man komme noget til under træningen.

»Anna, har du kassen med?,« spørger en mand og fremviser en blodvabel.

Hun tager et kyndigt blik på vablen og svarer, at den står ude i bilen, og at hun kigger på den senere.

»Det er sjældent, at der sker nogle alvorlige skader, for den helt store forskel på dengang og det, vi laver, er, at man jo dengang kæmpede for at slå ihjel. Her er der strenge regler for, hvor man må ramme hinanden, for selvom våbenene ikke er skarpe, så er det blankvåben. Så overholder man ikke de regler, får man ikke lov til at fortsætte i gruppen,« siger Anna Maria Skovsby.

Udstyr for 25.000 kr.

Man skal være 18 år for at komme med i Ulfhednir, og det koster 75 kr. om måneden i kontingent. Til gengæld kan det hurtigt koste lidt knaster, når det kommer til udstyret, som man selv skal anskaffe sig, og man skal have det rigtige tøj, når man skal i kamp.

»Det hele er håndsyet, og det koster jo lidt. Samtidig skal materialerne helst være så tæt på de oprindelige som muligt, men det kan godt lade sig gøre at finde noget hør i en ok kvalitet i IKEA,« fortæller Søren, som er kæreste med Anna Maria. Selv er han klædt i udstyr for 25.000 kr., men så er det også det bedste af det bedste – jakken er for eksempel lavet i rensdyrskind, fortæller han.

Fra Nørrebro til Columbia

I dag er Ulfhednir en af Danmarks største vikingekampgrupper – kun overgået af gruppen Ask i Aarhus. Og selvom det for undertegnede er ny information, at der findes vikingekrigere på Nørrebro, så er gruppen langt fra ukendt i det store udland. Interessen for vikingekampgruppen er stor, og kampsportsinstruktør Christoffer Cold-Ragnkilde, som er en af gruppens medstiftere, har holdt workshops om kampteknikkerne i både Europa og USA. I uge 7 går turen til Columbia, hvor han er blevet inviteret til at holde workshop for arkæologistuderende.

Gruppen har ikke faste optag hvert år, men er du interesseret i at høre mere eller blive en del af gruppen, kan du kontakte dem via deres Facebook-side med navnet Ulfhednir.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Knuste biler og poetiske landskaber hos Kunsthal Charlottenborg

Klassisk. Hundredetusind-dollar kvartetten til Bryggen