Foto: Shotokan Karate

Karate. Ikonet fra Vermlandsgade runder 80

SUNDBYØSTER: For mange betyder 80 år en stille og rolig pensionisttilværelse, men for Jørgen Bura, i karatekredse ærbødigt kaldet for Bura Shihan eller Bura Sensei, er tempoet ikke sat ned. Bura Shihan har, siden han bragte karaten til Danmark og grundlagde JKA Shotokan karate i Vermlandsgade i 1963, levet, åndet og trænet karate hver eneste dag.

Han er den dag i dag aktiv som chefinstruktør for JKA Danmark, teknisk chef for JKA Shotokan karate i Europa, direktør i Board ofDirectors for JKA/WF (Japan Karate Association og World Federation) og medlem af det øverste tekniske råd, Shihankai, i hovedforbundet i Japan.

Bura Shihans imponerende viden og erfaring bliver brugt flittigt, og han rejser derfor konstant rundt i hele Europa og Japan for både at undervise, studere og udvikle JKA Shotokan karate.

Bura Shihan bliver med rette kaldt for karatens fader i Danmark, men det er ikke kun i Danmark, at han har haft en kæmpe indflydelse på JKA Shotokan karate, hvordan den trænes, udøves og ikke mindst leves. Karate er for Bura Shihan en livsstil, og karatens værdigrundlag har han hele sit voksne liv forsøgt at efterleve.

Gennem Bura Shihans liv har der været en lang række store milepæle, som er med til at cementere hans flotte rygte i hele karateverdenen. Han var således den første ikke-japaner, der fik det sorte bælte af 8. grad i JKA Shotokan karate.

»Men de to begivenheder, der har betydet mest for mig, er, da jeg blev udnævnt til 8. Dan af et enigt Shihankai, og da jeg fik den store ære at undervise i Soh Honbu Dojo i Japan,« siger Bura Shihan.

Soh Honbu Dojo er JKA Karates hovedforbund i Tokyo, og Bura Shihan har som eneste ikke-japaner fået lov til at undervise der.

»Det var en meget stor ære og en, jeg tog imod med meget stor ydmyghed. Jeg skal som europæer ikke komme til Japan og lære dem karate. Men jeg kunne tage til Japan og vise dem, hvordan vi træner karate i Europa,« siger Bura Shihan.

Bura Sensei fejres i klubben, Vermlandsgade 75, på lørdag 20. oktober klokken 16.00-19.00.

/jape

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Mere boldspil og færre oversvømmelser

»Regeringen svigter trygheden på Amager«