Eftervirkningerne efter den lange og tørre sommer viste sig ved, at der var store jordarealer i Søerne langt ud på efteråret. Foto: Martin Sørensen

Wow 🤩 Like 👍

Solen har stjålet Søernes vand

Flere steder i Søerne er der fyldt med jord i stedet for vand langs bredderne. Det skyldes den varme sommer, som stadig sætter sig spor her i efteråret. Vandet er simpelthen fordampet.

Tørt: Flere steder i Søernes udkant kan københavnerne se store områder med jord, hvor der tidligere var vand.

Den usædvanligt lange tørkeperiode i sommer sætter fortsat sine spor langt ud på efteråret.

Vandet i Søerne kommer fra Utterslev Mose og Emdrup Sø og bliver ledt af Ladegårdsåen og Lygteåen til det centrale København.

Og fra i sommer kom der simpelthen meget mindre vand, end der plejer. Det var fordampet, inden det nåede Søerne.

»Der røg 90.000 liter vand i timen,« fortæller Kim Michelsen, biolog og vandløbsmedarbejder i Københavns Kommune.

Manglede fem centimeter

Når vandet fordampede fra Utterslev Mose, var der ikke nok vand til, at det kunne løbe videre til Emdrup Sø, hvor det bliver renset, ind det ledes ind til Søerne.

»Utterslev Mose skal have en vandstand, som er fem centimeter højere, for at vandet kan løbe videre til Emdrup Sø,« siger Kim Michelsen. I løbet af sommeren blev der pumpet mere vand i systemet, og internt mellem Søerne, blev der tilført vand fra Sankt Jørgens Sø hen til de øvrige indre søer, da Sankt Jørgens Sø normalt har en højere vandstand. Men den varme sommer gjorde det umuligt at gøre noget i længden for at holde en høj vandstad, da varmen og tørken bare blev ved og ved og varede omkring tre måneder stort set uden vand for oven.

Nu har der været omkring to måneder uden hedebølge indtil varmen oktober. Men det sætter fortsat spor i vandstanden i Søerne.

Vand i kloakker

Selvom der har været en hel del regn de sidste par måneder, har det ikke kunnet rette op på mængden af vand.

»Meget af regnen ved Utterslev Mose og Emdrup falder jo ned i kloakker, så der er ikke et naturligt opland, hvor det føres ned i søerne,« forklarer Kim Michelsen. Derfor har der fortsat ikke været nok vand til at sætte gang i den sædvanlige tilførsel.

Han forventer dog, at Søerne er tilbage til normal vandstand i løbet af en måneds tid.

I løbet af et par uger skulle vandstanden bliver normal i Utterslev Mose og Emdrup Sø, så der kan pumpes vand videre, og derefter bør Søerne se normale ud yderligere et par uger senere.

Selvom solen har været meget fremme i oktober, trækker den ikke vand til dig på samme måde som om sommeren, da den »ligger mere skævt på himlen«.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Dusør unge til graffitikunstnere

»Nørrebro har altid stået mit hjerte meget nær«