in ,

Like 👍

Forvaltning om Enghaveparken: »Vi har lyttet til borgerne«

Efter sidste uges kritik af både proces og slutresultat forklarer forvaltningen deres side af sagen: Processen har været demokratisk, og de uundgåelige ændringer sker i fortsat dialog med borgerne.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

I sidste uges avis tog Enghaveparkens Venner bladet fra munden og leverede en hård kritik af projektet i Enghaveparken.

(LÆS OGSÅ: De kan ikke være det bekendt)

Kritikken gik på manglende inddragelse og på et slutresultat uden den travertin-lignende og hvide beton, som følgegruppen efter fire års arbejde havde være med til at pege på. En discount-park og et skindemokrati, lød kritikken.

Tvunget til besparelser

»Vi blev bragt i den situation, at da vi sendte projektet i udbud, fik vi tilbud hjem, der var over 70 procent dyrere, end det overslag vi havde fra vores rådgiver. Derfor har vi efterfølgende været igennem en svær øvelse med at finde relativt store besparelser inden for projektets ramme,« forklarer enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Simon Brückner.

Forvaltningen var nødsaget til at indgå en dialog med de entreprenører, der afgav tilbud, for at finde besparelser, der ikke påvirkede skybrudsprojektet væsentligt.

»Det har været vigtigt for os, at det overordnede arkitektoniske greb har været fastholdt. Og ikke bare lige her og nu. Derfor har vi måtte sikre os, at vi ikke laver overflader på for eksempel betonelementerne, der kun ser flotte ud lige nu, men også er pæne om fem, ti og tredive år,« siger Simon Brückner.

Inden for grænserne

Han understreger, at forvaltningen sammen med rådgiver og entreprenør er fortsat med at komme med løsningsforslag såsom indfarvninger af betonenen

»Vi bliver nødt til at sige, at de ændringer, vi kan lave, bliver vi nødt til at gøre indenfor rimelighedens grænser rent økonomisk. Men det er mit lysegrønne håb, at vi kan ende med en samlet løsning, hvor vi kan se hinanden i øjnene, og sige, at det kan vi være tilfredse med at gå videre med,« siger han.

Demokratisk proces

Skindemokrati, kaldte Enghaveparkens venner i sidste avis den proces, hvor de som borgere i årevis har deltaget i møder om parkens fremtidige udseende for derefter at få at vide, at betonen forresten ikke bliver det hvide travertinlignende beton, de i første omgang fik stillet i udsigt.

Men selvom der ikke blev råd til den hvide beton, mener man i forvaltningen, at processen har været lige efter bogen.

»Det er rigtig, at der er blevet brugt rigtig god tid på at finde ud af, sammen med borgerne, hvad man ville med Enghaveparken, og hvordan man fik det rigtige udtryk,« siger han og fortsætter:

»Vi har i samarbejde med vores rådgiver forsøgt at imødekomme borgernes oprindelige ønske til parken. Da det viser sig, at projektet blev dyrere, måtte vi gennemgå det med en tættekam for at finde besparelser, men også derefter har vi holdt møder med borgerne, lokaludvalget og beboerrepræsentanter,« siger han.

Beplantning og bænke

Samtidig udpeger han flere steder, hvor brugerne og borgerne har påvirket det endelige resultat:

»De har fået mulighed for at påvirke og ændre på flere af forslagene til besparelser. Blandt andet beplantningen i vandbassinet, udformning af stierne i Rosenhaven og antallet af bænke i parken. Vi har lyttet til borgerne og prioriteret nogle af de ting anderledes efter vores dialog,« siger han.

Den del, der i løbet af foråret fortsatte med at være en knast, var det farven og det endelige udtryk af betonen.

»Det æstetiske udtryk på betonen blev vi ikke enige om i foråret. Men siden har vi jo arbejdet videre, helt som aftalt, og fremvist nogle prøver på betonen i september. Det gør vi igen så sent som her i eftermiddag,« fortæller Simon Brückner fredag til Vesterbro Bladet.

 

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

KULTUR I KBH guider dig til Kulturnatten 2018

Farverig japansk solist i Kastelskirken