Erdkehlgravens mange både og vrag med Holmens fashionable boliger i baggrunden. Arkivfoto: Martin Sørensen.

DF’er vil have ryddet ulovlig frihavn

VRAGGODS. De mange både og vrag i den uautoriserede ‘Fredens Havn’ langs Refshalevej bliver nu en sag i Folketingets retsudvalg, hvor formanden Peter Skaarup (DF) kalder både justits- og miljøminister i samråd.

Af Jacob Schneider

jape@minby.dk

FRIHAVN: De mange både, der skvulper rundt i Erdkehlgraven mellem Holmen og Christiania – både på og under overfladen – har i godt tre år ligget der ulovligt. Kystdirektoratet beordrede dengang den såkaldte ’Fredens Havn’ fjernet, ligesom flere kommunalpolitikere har krævet handling.

Der er dog ikke sket noget i den lille selvbygger-frihavn siden da, og nu går Peter Skaarup (DF) ind i sagen som formand for Folketingets retsudvalg: Han kalder både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i et åbent samråd, hvor han appellerer til, at de går ind i rydningssagen:

»Hvad vil ministeren gøre for at få ryddet den såkaldte ’Fredens Havn’ mellem Holmen og Christiania, herunder at få fjernet ulovlig beboelse, opankrede fartøjer og skibsvrag fra området?,« lyder spørgsmålet, som er sat på programmet 8. november.

Skaarup uddyber for City Avisen:

»Nu må vi jo afvente svar fra både miljø- og justitsministeren – men jeg forventer en klar stillingtagen til, at Fredens Havn bliver ryddet for de sunkne både og andre beboelser derude. Jeg håber, at begge ministre er enig med mig i, at området skal lovliggøres og genskabes til glæde for alle københavnere. Vi kan ikke have, at folk bare slår sig ned, hvor de har lyst, og derfor forventer jeg, at området bliver ryddet – og så må vi finde ud af finansieringen efterfølgende. Københavns Kommune har et ansvar for ikke at have handlet på sagen hurtigere. Det går jo tilbage til 2011, og da Kystdirektoratet i 2015 erklærede området for ulovligt, har man bare fortsat med at lukke øjnene og endog udstyret de folk, der bor derude, med cpr-adresser. Det går jo ikke.«

Ingen puljemidler

Senest ville Venstre på rådhuset søge en statslig pulje på i alt 2,8 millioner kroner til fjernelse af herreløse skibsvrag, men kommunens teknik- og miljøforvaltning vurderede, at det var mest realistisk at få penge til at fjerne et skibsvrag ved Amager Strandpark – ’Fredens Havn’ var for stor en mundfuld i den sammenhæng.

»Det er i den grad utilfredsstillende, at der ikke for længst er blevet ryddet op i de mange både og skibsvrag, der ligger i Erdkehlgraven. De ligger der ulovligt og skæmmer et flot naturområde i byen, som københavnerne forventer, at vi passer ordentligt på,« sagde Cecilie Lonning-Skovgaard (V) ved den lejlighed til City Avisen.

Det er egentlig Kystdirektoratets opgave at rydde området, men indtil videre har man her satset på en fredelig løsning, hvor brugerne selv ville fjerne vrag, husbåde, skibe, pontoner og broer, så det ikke bliver skatteyderne, der kommer til at hænge på regningen.

I september skrev teknik- og miljøforvaltningen således til den konservative Jakob Næsager, der havde spurgt til sagen:

»Forvaltningen har valgt ikke at søge denne pulje i forbindelse med sagen om Erdkehlgraven. Det er forvaltningens vurdering, at som sagen står nu, vil eventuelle midler fra puljen, kun kunne løse en meget lille del af det problem, der er i området. Forvaltningen vil fortsat have stort fokus på, at der skabes lovlige forhold i Erdkehlgraven, men kan kun gøre det ved at lægge pres på Kystdirektoratet om at sikre en lovliggørelse af forholdene.«

Nu bliver der altså også lagt et landspolitisk pres for at få sat skub i skuderne.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Lokal minister vil lette bøvlet

Drama i slut-minutterne