Tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev. Foto: Sofie Matthiassen/Ritzau Scanpix
in
Tema: in

Like 👍

Gysertime på rådhuset

Der går et gys igennem de ledende embedsmænd på Københavns Rådhus i disse dage. Baggrunden er, at sagen om den tidligere borgmester Anna Mee Allerslev har det med hele tiden at få nyt liv – og nu er det pludseligt embedsmændene der er kommet på skydeskiven.

Anna Mee Allerslev havde en sms-korrespondance med en direktør på rådhuset om en lokalplan på Amager som øens Murerfirma havde en interesse i. Murerfirmaet står centralt i sagen, idet Anna Mee Allerslev er blevet beskyldt for at behandle dem bedre end andre pga. en privat relation.

Ombudsmanden gik af egen drift ind i sagen og bad om kommunens kommentarer, men Teknik- og Miljøforvaltningen fortalte ikke om sms’erne i svarbrevet til ombudsmanden. Først efter at dagbladet BT fandt frem til SMS’erne, har forvaltningen i slutningen af september orienteret ombudsmanden.

Forvaltningen kalder i brevet til ombudsmanden og deres politiske udvalg håndteringen ”en beklagelig intern procedurefejl”. Fejlen skaber yderligere pres på den i forvejen stærkt kritiserede Teknik- og Miljøforvaltning.

Men sagen har også en anden effekt: Embedsmændene er blevet usikre på, hvordan de kan betjene deres politikere. Ofte foregår snakken og informationerne jo uformelt mellem parterne, og sms’erne i Teknik- og Miljøforvaltningen er næppe de eneste der er blevet sendt mellem topembedsmænd og politikere.

Gyset er størst i Anna Mees tidligere forvaltning – Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. 14 ud af 17 chefer i denne forvaltning blev udskiftet af Anna Mee Allerslev, og disse chefer går nok og tænker efter om alt samarbejdet med den tidligere borgmester foregik efter alle regler. Det er jo klart muligt, men den nye adm. direktør får nok at gøre med at se alt efter i sømmene.

På rådhuset findes der et kodeks med regler og normer for hvordan embedsmændene skal samarbejde med politikerne, og Borgerrepræsentationen har endda så sent som i august i år vedtaget regler for, hvordan BR-medlemmerne skal betjenes.

Selvom alle regler er skrevet ned, gik det alligevel galt i denne sag. En borgmester sendte sms’er afsted til en topdirektør om en sag, hvor en samarbejdspartner og privat ven med borgmesteren med Teknik – og Miljøforvaltningens egne ord havde ”en særlig interesse i sagens udfald”.

Topdirektøren undersøgte sagen og svarede på sms, men skulle havde behandlet sms’erne som et såkaldt politikerspørgsmål – altså med et officielt svar fra forvaltningen der bliver offentliggjort på kommunens hjemmeside. Sagen tændte en mistanke om forskelsbehandling.

Forløbet har allerede fået konsekvenser. Embedsmændene er blevet usikre, og når de bliver det, er reaktionen ofte at holde igen med input til politikerne. I det lange løb er det ikke en fordel for nogen på Københavns Rådhus. Tingene skal fungere i det daglige, men al mistanke om forskelsbehandling skal fejes ud af kontorerne.

Om sagen får yderligere konsekvenser afhænger meget af svaret fra ombudsmanden. Embedsmændene venter på det svar med en stille gysen.

 

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Carsten Mai

Om journalisten Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Judith Owen tilbage på Amagerbro

Lokal minister vil lette bøvlet