in

Elsker 😍 Wow 🤩

Få opfyldt dine udklædningsfantasier til kulturnatten

Danmarks Radios Kostumemagasin. Nordeuropas største garderobe.  Et sted jeg har haft tilknytning til de sidste otte år – først som skrædderelev, siden som fastansat stylist og nu som freelance stylist. Et opslagsværk i modehistorie der tæller alt fra rokokotidens ekstravagante klæder til nutidige, moderne kjoler og jakkesæt.

Over fem hundrede tusinde stykker tøj samlet på ét sted – i kælderen under gode gamle DR. Med nærmest endeløse rullegange opdelt i dame, herre, arbejds og variete rum, og tøj sirligt inddelt efter årti, beklædningstype og størrelse er magasinet her et rent slaraffenland for tøj- og mode entusiaster.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jeg vil vove at påstå, at samtlige danske stylister har Peter Bredals telefonnummer. Han er lagerforvalter i kostumemagasinet, og han kan opfylde selv dine vildeste udklædningsfantasier. Om du vil være nisse, astronaut, fashionable parisienne eller cirkusartist, så er han leveringsdygtig.

På fredag, til kulturnatten, slår han endnu engang dørene op og inviterer dig indenfor i skattekammeret til anekdoter og rundvisning. En klar anbefaling herfra, hvis du interesserer dig bare en lille smule for kostumer og mode.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mode økosystem og genbrugsguld.
Når et tv program udkommer fra DR, vil der typisk være en vært eller værtinde, sanger eller danser, skuespiller eller statist, som skal klædes på hertil. Det tøj indkøbes, tilrettes og “DR mærkes”.

Når dette ‘kostume’ har udtjent sin værnepligt på det pågældende program, kommer det ned i magasinet og hængt på rette plads; eksempelvis: dametøj, 2010-2019.

Hermed bliver årtiet opdateret ligesom de er blevet det siden DRs begyndelse, og opslagsværket bliver vedligeholdt til fremtidige produktioner, der får glæde af kostumerne. Kostumemagasinet er hermed den fineste eksemplificering af et “mode økosystem”.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg selv har stylet dansere og artister med tøj fra halvfjerdser, firser og halvfemser gangene. Moden er jo altid en blanding af noget, der var, og noget der er. Så at have frit slag på alle hylder i noget, der var og så bare tilsætte en enkelt ny hættetrøje hist og her, er ganske unikt og noget, der er værd at værne om.

Få mere indhold fra Jon Elster, følg ham på Instagram her

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kommunen glemmer at vedligeholde unikt kunstværk

Søde og skrappe på en god måde