Kim Dupont (V) i forgrunden er kommet i tvivl, om der er ræson i at Dragør fastholder sin selvstændighed. Morten Dreyer (DF) i baggrunden er ikke så bekymret. Arkivfoto: Michael Paldan

Venstre-politiker tvivler på at Dragør forbliver selvstændig

BUDGET 2019. Et budgetforlig med benhårde besparelser får nu byrådsmedlem Kim Dupont (V) til at tvivle på, om Dragør »kan være bekendt overfor vores børn og ældre, at stolt og stædigt holde fast i én selvstændig kommune, såfremt en kommunesammenlægning vil kunne byde dem på et meget bedre børne- og ældreliv.«

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: Byrådsmedlem Kim Dupont (V) slap i fredags en trold ud af æsken, da han på Facebook rejste tvivl om, hvorvidt det er fair over for borgerne at fastholde Dragør som selvstændig kommune, hvis økonomien ikke tillader et ordentligt serviceniveau.

Udmeldingen kommer efter, at V, S og DF 24. september indgik i et budgetforlig med store besparelser bredt i kommunen og især på børneområdet. Budgetforliget har ført til borgerprotester (se artikel side 4) og en barsk tone på Facebook, der har rystet Kim Dupont.

»At dette kun er starten på enden, får man uvilkårligt en stærk fornemmelse af, når man har gennemgået en sådan proces; At nye udefrakommende faktorer vil påvirke de få små kommuner, der er tilbage, så meget, at vi ikke kan fortsætte som et selvstændigt Dragør. At det ikke vil være ansvarligt over for hårdtarbejdende mennesker, at levere så ringe et serviceniveau, som fremtiden i værste fald vil byde på. At vi ikke kan være bekendt overfor vores børn og ældre, at stolt og stædigt holde fast i én selvstændigt kommune, såfremt en kommunesammenlægning vil kunne byde dem på et meget bedre børne- og ældreliv,« skriver Dupont i indlægget.

Snak med Tårnby i god tid

Den lokale partiformand, Erik Skovgaard Nielsen, har på Facebook gjort klart, at Venstre ikke ser en aktuel anledning til at så tvivl om kommunens fortsatte eksistens, men: »Sker der i fremtiden væsentlige ændringer i opgavefordelingen mellem stat, regioner og kommuner, må vi selvfølgelig vurdere konsekvenserne heraf også for Dragør Kommune. Det afgørende må være hensynet til den bedst mulige varetagelse af den borgernære service.«

Konservativt Folkeparti, er ikke med i budgetforliget, men finder situationen så alvorlig, at partiet har opfordret A, O og V til at genoptage budgetforhandlingerne.

Med besparelserne er vi så langt fra den nedre grænse i serviceniveau, hvor Konservative vil være fortaler for at droppe Dragørs selvstændighed?

»Den konservative vælgerforeningens holdning er, at vi skal være selvstændige, så længe vi har råd til det. Der er ingen tvivl om, at vi er hårdt presset på økonomien, og vi er inde og spare på noget af det sidste velfærd, der kan spares på. Grænsen er der ikke endnu, men hvis det her fortsætter, skal vi tage drøftelserne i god tid med Tårnby Kommune,« siger konservatives gruppeformand, Kenneth Gøtterup.

På Dragørs egen banehalvdel er det et svært emne at få hul på, mener han.

»Kommunalbestyrelsen bør jo drøfte, hvor den grænse går for serviceniveau og økonomi, men det er desværre så følsomt et emne, at det næsten er umuligt at have den samtale – bare man nævner det, stritter det hele jo på alle,« siger Gøtterup.

Ser ikke afgrunden for os

Socialdemokratiet mener langt fra, at selvstændigheden er truet:

»Vi ser ikke afgrunden for os, nej. Hvis man ser på nøgletallene, er vores normeringer i institutionerne stadig højere end i Tårnby og København, vores skoler ligger stadig i Top 10, og vi har et lavt sygefravær hos lærerne. Vores ældreomsorg er fagligt forsvarlig, men lige dér er der noget, vi kan arbejde med. Det vi er presset på er den serviceramme, staten sætter for os. Budgetforliget bliver omtalt som et sparebudget, men der er tale om omstrukturering, hvor vi vælger at bruge penge på velfærd i stedet for mursten,« siger gruppeformand Allan Holst (A).

Dansk Folkepartis Morten Dreyer er heller ikke alarmeret: »Ikke spor, solen skinner i Dragør, og vi har et budgetforlig, der fungerer. Vi er særdeles langt fra nogen nedre grænse i serviceniveau. Både Kim Dupont og borgmesteren er nytilflyttere og er begge forbavsede over de reaktioner, der er kommet på budgetforliget. Os der har flere år på bagen ved, at sådan er det hvert fjerde år. Vi har et budget på en milliard kroner, så hvad er de 5-6 millioner kroner, der er kommet ekstra i merforbrug – det er jo ingenting,« siger Dreyer.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Det glade flertal væltede højhuset på Nuuks Plads

Fra Doktorbyen til Bådehaven