Ayfer Baykal, der er afdelingsleder i Cafe Klare frygter at lukningen i aftentimerne vil ødelæge de relationer, som personalet og frivillige skaber med de hjemløse kvinder. Arkivfoto: Martin Sørensen

Budget leverer økonomisk mavepuster til Cafe Klare

Risiko. De udsatte brugere af Cafe Klare på Lyrskovgade har fået en økonomisk mavepuster efter budgetforliget. Hvis politikerne ikke finder penge til natcafeen og cafeens kvindelige brugere risikerer at miste det sociale aspekt.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

Udsatte: »For kvinderne betyder det dels, at de nu kommer til at gå 12,5 timer på gaden. Dels betyder det, at de ikke kan komme ind 19.15, men først 22.15, og at vi dermed mister den tid, hvor relationerne bliver skabt.«

Så klar er meldingen fra tidligere borgmester og nuværende afdelingsleder på Cafe Klare i Lyrskovsgade, Ayfer Baykal.

Ved budgetforhandlingerne i år fravalgte man en bevilling, der giver mulighed for aftenåbent. Det betyder, at Cafe Klare fra årsskiftet ikke længere kan tilbyde sine brugere at komme klokken 19.15 , spise aftensmad sammen, tale med medarbejderne og hinanden i et par timer inden sengetid.

»Når de kommer efter en lang dag på gaden er det jo i det tidsrum, de spiser aftensmad sammen. For mange af kvinderne er det den første samtale de har, siden de forlod Cafe Klare om morgenen,« siger Ayfer Baykal.

Tilbuddet er der

Socialborgmester Mia Nyegaard understreger i en mail til Vesterbro Bladet, at tilbuddet Cafe Klare, jo stadig eksisterer.

»Jeg er glad for, at det er lykkedes at få løftet det sociale budget her i byen. Jeg havde gerne set, at Cafe Klare kunne have haft de samme penge, men det var der ikke flertal for, da vi forhandlede budget. Cafe Klare gør et vigtigt stykke arbejde, og derfor er jeg også glad for, at tilbuddet stadig er der,« skriver hun.

For brugerne er der ifølge Ayfer Baykal bare en kæmpestor forskel på at tilbuddet om at sove eksisterer, eller om Cafe Klare som kvinderne kender det i dag, eksisterer.

»Det er jo netop i det tidsrum, at vi som personale har mulighed for at tale med kvinderne. Finde ud af, hvordan de har det fysisk og psykisk. Det er her, frem til at de går i seng, at relationerne bliver skabt. Hvis du har gået på gaden i 12,5 time og ankommer 22.15 til Cafe Klare er det eneste, du tænker på at gå i seng,« siger Ayfer Baykal.

Mister relationerne

Ayfer Baykal havde håbet, at politikerne ville sætte pengene af, da stedet på næste års budget skal have forhandlet deres store bevilling.

»I stedet for at lave de her skvulp, burde man se på, hvad behovet er og finde pengene. Vi har tidligere erfaring med først at åbne 22.15. Og så går brugerne i seng, når de ankommer. Det gør, at vi mister muligheden for at brobygge og forebygge og skabe relationer til brugerne. Vi arbejder meget målrettet med relationer og sociale aspekter. Det gør, at vi reducerer konflikter og mindsker ensomheden. Det er frustrerende for brugerne, at miste de timer.«

Lille pulje, stor betydning

Det er en bevilling på 500.000, der er tale om, og altså ifølge Ayfer Baykel ikke alverden i det store budget. Desuden får kommunen refunderet halvdelen af beløbet. Men der er mange om buddet og i år kom Cafe Klare altså ikke med.

»Løbet er desværre kørt, hvad angår budgettet. Men vi håber, at man vil være velvillige til at se på en løsning. Vi skal som personale nok reducere det ind. Men konsekvenserne for kvinderne er næsten ikke til at holde ud at tænke på,« siger Ayfer Baykal.

Frygter at miste succesen

Hun er også bekymret for, at den forebyggelse, som Cafe Klare har haft i forhold til at undgå sofasovere, altså hvor kvinderne ender på en sofa hos en mandlig bekendt, vil gå tabt. Og at nogen vil ende der igen.

»En anden ting er jo hele vores frivilligindsats. Den kommer vi til at miste. Vi kan jo ikke bede en frivillig om at møde ind kl. 22.15 og lave frivilligt arbejde,« siger hun og fortsætter:

»Vi har en madklub, hvor der kommer nogen og laver mad og kommer for det relationelle. Mandag aften kommer tidligere brugere og fungerer som støtter for brugerne. Dem mister vi også.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

I Fortælleskoven med skovfogederne

Kunst og kunstnere popper op i Århusgade