Hver gang en københavner klager over affald i gaderne eller huller i vejen, lander sagen hos borgmester Ninna Hedeager Olsen, som så skal stå på mål for forvaltningens ringere service, skriver Carsten Mai i denne uges klumme. Arkivfoto: Michael Paldan
in
Tema: in

Udsigt til efterårsstorm

Barometeret står på storm i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, mens de dårlige sager i stigende antal hagler ned over forvaltningens ledelse.

Særligt fire meget kritiske forløb springer i øjnene. Kommunens vagthund, den interne revision, har afsløret, at mange andels- og ejerforeninger er blevet slemt overfaktureret for kommunens renholdelse af deres fortove. Op mod 10 gange den reelle pris har forvaltningen forlangt.

Hertil kommer, at forvaltningen har opkrævet alt for meget i gebyrer på byggesagerne og i øvrigt udregnet deres timeforbrug forkert. Derudover har forvaltningen brugt opstilling af containere ved byggepladser som en indtægtskilde.

I sidstnævnte sag må kommunen kun opkræve, hvad det koster at kontrollere, at containerne står korrekt, men Teknik- og Miljøforvaltningen har indkasseret 25 mio. kr. i rent overskud på ordningen.

Endelig har en undersøgelse dokumenteret, at medarbejderne i kommunens byggesagsafdeling kun bruger godt halvdelen af deres tid på at behandle borgernes byggesager. Resten af tiden går med alt muligt andet.

 

Borgerrepræsentation gør meget for at sikre København som en moderne by med god service men gang på gang skydes de gode intentioner ned af skæve sager afsendt fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Forvaltningen præges stadigvæk af en kultur, der var fremherskende for en række år siden. Den gik kort sagt ud på, at det vil være meget nemmere for kommunen, hvis borgerne og virksomhederne ikke eksisterede. Så ville der være fred og ro på rådhusets lange stengange.

Men byen har forandret sig. Nu kræver virksomhederne, borgerne og politikerne professionalisme og ordentlighed. Men Teknik- og Miljøforvaltningen halter bagefter kommunens målsætninger og udgør en barriere for, at Borgerrepræsentationens visioner for København kan udfoldes fuldt ud.

Frank Jensens – og ikke mindst borgmesterkollegaernes – tålmodighed med forvaltningen er opbrugt, og det kan aflæses på to områder. For det første har overborgmesteren gennem Økonomiudvalget sikret en uafhængig advokatundersøgelse i sagen om de for store opkrævede betalinger for kommunens gaderenholdelse. Overborgmesteren og hans udvalg har altså sat en advokatundersøgelse i gang på en anden borgmesters område. Det er bestemt ikke hverdagskost.

 

For det andet har Frank Jensen og aftalepartierne gennem budgetvedtagelsen stoppet en række bevillinger der bl.a. betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke kompenseres fuldt for de manglende indtægter fra containerordningen. Lagt sammen betyder det, at forvaltningen skal spare 50 – 100 mio. kr., og det kommer til at gøre ondt på deres borgmester.

For hver gang en københavner klager over affald i gaderne eller huller i vejen, lander sagen hos borgmester Ninna Hedeager Olsen, som så skal stå på mål for forvaltningens ringere service.

En forvaltning skal støtte sin borgmester og levere succes og gode sager ind på borgmesterens bord. I øjeblikket leverer Teknik- og Miljøforvaltningen mest det modsatte.

 

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Carsten Mai

Om journalisten Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Vanløse får nyt kæmpe spillested

Janne og børnebørn samler ind til Røde Kors