Det er svært at få plads på et svømmehold i en klub som denne på billedet - derfor foreslår Liberal Alliance, at kommunen lukker op for muligheden for at forældre selv kan undervise deres børn i offentlige svømmehaller. Men Kultur- og Fritidsuvalget besluttede altså at fastholde reglerne og bad forvaltningen om at de blev efterlevet. Foto: HKaarsholmdk for Dansk Svømmeunion

LA: Forældre skal have lov at lære deres børn at svømme

Privat undervisning uden for klubber er ikke tilladt i de københavnske svømmehaller. Men det vil liberale Alex Vanopslagh gerne have lavet om på. Kulturudvalget besluttede dog at fastholde de nuværende regler.

Privat svømmeundervisning uden for klubber er ikke tilladt i offentlige svømmehaller i København. Men det vil medlem af Borgerrepræsentationen for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh gerne ændre på.

Han mener, at det skal være muligt at undervise sine børn, hvis man har evnerne til det og ikke være tvunget til at gå i klub, hvis man selv kan undervise.

Forslaget var på kultur-og fritidsudvalgets møde onsdag og kommer på baggrund af en henvendelse fra en borger, som undrede sig over, at det ikke var tilladt.

Men et flertal i udvalget mente ikke, at der skulle laves om på noget. Og bad forvaltningen om at reglerne blev efterlevet.

Forud for forslaget var et brev til Alex Vanopslagh, hvor en borger skrev følgende:

»Vi er en forældregruppe fra en københavnsk folkeskole, som troede, vi endelig vi havde fundet en løsning på, hvordan vores børn skulle lære at svømme trods legendarisk lange ventelister hos de københavnske svømmeklubber. Det drejer sig om fire børn, hvoraf moderen til det ene er uddannet svømmelærer, og med dette belejlige afsæt havde vi besluttet selv at give vores børn undervisning i Vandkulturhuset i Valby i vores fritid – med svømmelæreren i centrum, men med 1-2 forældre på sidelinjen. Aftalen bygger på frivillighed, og der er ingen økonomi imellem os. Men den slags initiativer er ikke tilladt i Københavns Kommune. Midt i juni – 14.6 i Vandkulturhuset i Valby – fik to mødre således pålæg om enten at stoppe deres instruktioner af fire 8-årige eller forlade svømmehallen,« skriver borgeren, der på grund af datalovgivningen er anonymiseret.

Alex Vanopslagh bad på baggrund af borgerhenvendelsen kultur- og fritidsforvaltningen om at undersøge, hvilke regler, der lå til baggrund og fik det svar, at reglerne var til for, at der ikke skulle drives de facto foreninger i svømmehallen uden for de reglementerede foreninger.

Alex Vanopslagh stillede derfor medlemsforslaget om at reglerne skulle være mere fleksible, således, at forældre godt kan undervise en mindre gruppe børn.

Lempe reglerne

»Vi skal åbne mere op for at reglerne ikke skal tolkes så stramt. Det er klart, at hvis du kommer med 10-15 børn du underviser og driver de facto svømmeforening, så er det forkert. Men fordi du hiver et par børn ned i svømmehallen, så kan jeg ikke se det forkerte i det, og derfor bør vi som kommune give mulighed for at undervise i svømmeteknik. Det skal altid være op til en konkret vurdering,« siger Alex Vanopslagh.

Men er det ikke bøvlet for livredderne konstant at tolke reglerne – det er vel nemmere med ét regelsæt?

»Det er jo derfor jeg stillede forslaget, fordi der er grænsetilfælde, men vi (LA, red.) mener, at man må bruge sin egen snusfornuft og vurdere fra gang til gang,« siger Alex Vanopslagh.

Han mener også, at hvis en mand eller kvinde står på kanten i tøj og underviser i svømning, men ikke selv er i vandet, er det også indenfor det acceptable.

»Igen er det antallet, det kommer an på, eller hvis du konsekvent kommer hver torsdag eftermiddag i myldretiden, så kan det opfattes som om at du driver forening, og det er selvfølgelig ikke i orden,« siger Alex Vanopslagh.

Formanden for Hovedstadens Svømmeklub, Allan Nyhus, forstår godt problemet men løsningen er ikke den rigtige, mener han. Det er til gengæld flere svømmehaller så der er plads til flere svømmehold.

Fint at lære at svømme

»Du ser ikke mig hæve et øjenbryn over forældre, der selv lærer deres børn at svømme. Som klubformand synes jeg, at så mange som muligt skal lære at svømme, men allerhelst så jeg selvfølgelig, at de gik i klub, fordi vi trods alt er bedre til at undervise. Men hvis man selv har kompetence til det, så ser jeg ikke noget galt i at man lige hiver naboens barn med i svømmehallen og lærer fra sig. Så jeg forstår godt borgerens frustration, men jeg tror bare ikke at løsingen er den rigtige,« siger Allan Nyhus.

Hvis mange forældre underviser deres børn i svømning vil det lægge øget pres på banerne, og dermed gå ud over andre motionister, mener Nyhus.

Han er klar over, at behovet for privat undervisning skyldes ventelister på svømmeklubberne, og derfor henstiller han til, at der bliver bygget flere svømmehaller og åbnet for flere tider til klubsvømning, så flere kan melde sig ind.

»Men omvendt er der tidspunkter, hvor der ikke er så meget tryk på i svømmehallen, så hvis du går derned klokken 14 om eftermiddagen med et par børn og underviser dem i svømning, bør livreddere og personale se gennem fingre med det. Reglerne skal kunne gradbøjes,« mener Allan Nyhus.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ungerådet skal have nyt blod

MIN UGE I VANLØSE: Marianne Vestergaard