Bandemedlemmerne er vendt tilbage til området ved Ragnhildgade, Hraldsgade, Sigynsgade og her på Krakas Plads, og det sætter sit præg på området. Arkivfoto: Michael Paldan
in , , ,

Ked 😭 Haha 😆 Like 👍

»Vi er i bandernes nåde«

SKYDERI. Bandekonflikten er blusset op igen, og beboerne i området ved Krakas Plads oplever, at det er ‘jungleloven’, der gælder. I institutionen Haraldsgården øver de med børnene, hvordan man forholder sig, hvis der bliver skudt i området.

Af Julie Stougaard

js@minby.dk

URO: Torsdag formiddag kunne man læse det sort på hvidt. Københavns Politi offentliggjorde en pressemeddelelse om, at der er en ny konflikt i bandemiljøet, og at politiet nu skruer op for indsatsen. Det sker efter de seneste dage, hvor der har været en række overfald og skudepisoder i København og omegn, senest onsdag aften i Ragnhildgade, som ligger på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro.

Det skete kort før kl. 20, hvor der blev affyret skud fra en personbil mod en gruppe af unge. Nogle betjente var til stede og affyrede skud mod personbilen, der kørte væk fra stedet.

Ifølge Per Jespersen, som bor i Sigynsgade lige rundt om hjørnet fra Haraldsgade og Ragnhildgade, har beboerne siden sommerferien kunnet mærke, at noget igen var under opsejling. De har tidligere været stærkt generet af Loyal To Familia (LTF), som har holdt til på Krakas Plads, og nu er de ifølge Per Jespersen vendt stærkt tilbage.

»Der er ingen tvivl om, at Loyal To Familia sidder på området igen, og det har de gjort siden sommerferien. Det føles helt klart, som om bandekonflikten er ved at trappe op igen, og de har taget territoriet tilbage. De opholder sig her, larmer, sviner og sælger narko,« siger Per Jespersen, som på sin vis er glad for, at der nu er skyderier i området igen.

»På en måde er det godt for os beboere, at de er begyndt at skyde på hinanden igen, for det betyder, at politiet kommer igen og sætter ind med massiv patruljering, og det er dét, der skal til. For så tør bandemedlemmerne ikke opholde sig her på pladsen.«

Han er godt og grundigt frustreret over, at banderne igen har indtaget området, så man som beboer ikke kan føle sig sikker.

»Det er jungleloven, der gælder her i området, og det er som om, at politikerne bare har accepteret, at det er sådan. Det er ikke godt nok. Vi er i bandernes nåde, som det er nu. Det er uacceptabelt,« siger han.

Skal gå ind med børnene

Også i institutionen Haraldsgården, som ligger i Haraldsgade, er de opmærksomme på skyderierne i området. Onsdag aften, da der havde været skyderi i Ragnhildgade, sendte leder af Haraldsgården Trine Mortensen en mail ud til forældrene til børnene i institutionen om, at der den følgende dag ville blive lavet beredskabsøvelser med børnene med henblik på, hvordan man skal forholde sig, når der er skyderi i området.

»Vi har en beredskabsplan, hvor der står, hvordan vi skal forholde os i forhold til for eksempel brand og giftudslip, og den indeholder også et punkt, der handler om, når der er uro i området. Og der står, at er der uro i området, så skal vi gå ind med børnene. Det har dog aldrig været nødvendigt,« siger Trine Mortensen.

Hun oplyser, at hverken hun selv eller medarbejderne er utrygge ved at gå på arbejde på trods af urolighederne i området.

»Det er ekstremt, når der bliver skudt uden for ens dør, men jeg føler mig ikke utryg over at gå på arbejde, og der er heller ikke nogen af mine 50 medarbejdere, der har givet udtryk for, at de føler sig utrygge. Der er heller ingen forældre, der har givet udtryk for, at de føler sig utrygge ved at have deres børn her i Haraldsgården. De stiller til gengæld spørgsmålstegn ved, om de skal blive boende i området,« siger Trine Mortensen.

To nye grupperinger

Det er politiets vurdering, at hændelserne kan relateres til en konflikt, hvor en bandegruppering fra Nørrebro er blevet splittet op i to nye grupperinger. Den ene med forbindelse til Greve/Hundige-området og den anden til Nørrebro/Nordvest.

»Vi er i gang med at efterforske de konkrete skudepisoder og har i denne forbindelse også et tæt samarbejde med vores nabopolitikredse, Københavns Kommune og Rigspolitiet. Vi er massivt til stede i form af civil og uniformeret patruljering, så vi kan få slået ned på det her uvæsen,« siger politidirektør ved Københavns Politi Anne Tønnes i en pressemeddelelse.

Urolighedernehar nu ført til, at politiet har oprettet visitationszone i området Nørrebrogade- Fælledvej – Nørre Allé – Universitetsparken – Lersø Parkallé – Rovsingsgade – Tagensvej – Tuborgvej – Tomsgårdsvej – Frederikssundsvej, som ifølge Københavns Politi vil vare til 3. oktober kl. 12.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Drømmen om en å midt i København lever

Blues rock med Grow Fins