Ægteparret Lisbet og Ulrich Christiansen overdrager det 83 år gamle billede til koncerdirektør i Ørsteds kraftværksdivision, Thomas Dalsgaard. Pressefoto: Ørsted
in , ,

Like 👍

Arvestykke skal hænge på H.C. Ørsted Værket

Et gammelt billede af H.C. Ørsted Værket kommer op at hænge i bygningen, det forestiller. Lokalt ægtepar overrakte billedet til Ørsted ved en lille sammenkomst mellem store rør og turbiner.

Gennem mange år har ægteparret Lisbet og Ulrich Christiansen, der bor på Sluseholmen, haft udsigt til H.C. Ørsted Værket. Ikke kun den ægte vare, men også i form af et billede.

»I 1935 tegnede kunstner Christian Sekjær et billede af H.C. Ørsted Værket. Han forærede det til sin søster, og senere arvede min kone det,« fortæller Ulrich Christiansen om arvestykket.

Teglholmen er imidlertid nu blevet så bebygget, at udsigten til værket fra parrets lejlighed er forsvundet. Det var en anledning til at skilde sig af med maleriet.

»Vi tænkte, at det er tid til at finde en ny placering for maleriet – og vi synes, at H.C. Ørsted Værket ville være oplagt,« siger Ulrich Christiansen.

Historisk værk

Som sagt, så gjort. Sidste fredag overrakte parret maleriet til Ørsted.

Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Ørsteds kraftværksdivision, mødte ægteparret i den gamle turbinesal på H.C. Ørsted Værket, hvor han modtog gaven.

»Det er en utrolig fin gestus at forære maleriet til os. H.C. Ørsted Værket er et historisk værk, og med dette maleri bringer vi et lille stykke historie mere ind i værket,« siger Thomas Dalsgaard.

Rundvisning på værket

Kongens Enghaves Lokalhistoriske Arkiv var også mødt op for at overvære overrækkelsen og besøge kraftværket. En stor del af foreningens medlemsskare er vokset op i Københavns sydvestkvarter i 1940’erne og 1950’erne og har fulgt kvarterets udvikling. De fremmødte fik i dagens anledning en rundvisning på kraftværket.

H.C. Ørsted Værket begyndte at producere el i 1920 og er opkaldt efter den danske videnskabsmand Hans Christian Ørsted, der præcis 100 år tidligere – i 1820 – opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.

Kraftværket var i 1920 Danmarks største elektricitetsværk. Det er løbende blevet moderniseret og producerer i dag primært fjernvarme til København.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Dele-sæbekassebiler for børn

Blomster for klodens fremtid