Skrotbunken, der engang var skibet Idun, og som skvulper rundt tæt ved Helgoland, bliver nu hævet og fjernet med hjælp fra puljepenge fra staten. Arkivfoto: Michael Paldan
in , ,

Like 👍

København får puljepenge fra staten til at fjerne skibsvrag

SKIBSVRAG. Københavns Kommune har ansøgt om og fået puljemidler – 780.000 kroner – fra Kystdirektoratet til at fjerne skibsvraget Idun, der ligger sunket og skvulper rundt lige uden for Amager Strandpark.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

AMAGER STRANDPARK: I februar i år blev et flertal i Folketinget enige om at prioritere en ny pulje penge på 2,8 mio. kroner til at yde tilskud til kommuner, der har skæmmende og herreløse skibsvrag til at ligge tæt ved deres kyst.

Den pulje søgte Københavns Kommune, fordi skibsvraget Idun i flere år har ligget og skvulpet rundt lige ud for Helgoland og Amager Strandpark, uden at det har været muligt at finde nogen løsning på, hvem der skal fjerne den – for der var ikke udsigt til, at ejeren selv gjorde det.

Kommunen havde heldet med sig og har nu fået tilsagn om en solid bid af puljen, nemlig 780.000 kroner til at få bjærget og ophugget skibsvraget.

Sag i bølgegang længe

Amager Bladet skrev om skibsvraget første gang i 2013, og dengang var ejeren om bord på skibet, i hvert fald med jævne mellemrum.

I følge sagens akter ankrede ejeren skibet ulovligt op ud for Amager Strandpark i 2012, men Amager Bladet fik i 2013 oplyst fra en lokal borger, at Idun allerede havde ligget fortøjet i tre sæsoner.

I 2014 fik stormen Carl skibet til at synke.

Hvem der har ansvaret for at fjerne skibet, når ejeren ikke gør det, har bølget frem og tilbage gennem årene.

Lå skibet fortøjet tæt på land, var det kommunens ansvar, men flyttede ejeren det lidt væk fra kysten, var det at betragte som ’anlæg på søterratorium’, og så var det Kystdirektoratets ansvar.

Sagen blev også behandlet i retten, og i september 2016 faldt der dom i sagen, og ejeren fik en bøde og et pålæg om at fjerne fartøjet inden 31. oktober samme år.

Men der blev ikke flyttet noget skib, og medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Jakob Næsager (C), som har bidt sig fast i haserne på sagen fra dens start, hvor han også var formand for det daværende I/S Amager Strandpark, skrev til daværende miljøminister Esben Lunde Larsen og opfordrede til en løsning.

Og i februar i år kom så beslutningen om den nye pulje til kommunerne.

Erdkehlgraven er ikke løst

Teknik- og miljøudvalget skulle i går efter redaktionens deadline tage stilling til, om forvaltningen skal tage imod midlerne fra puljen og fjerne skibsvraget, og det er meget svært at forestille sig, at den sag ikke får et stort ja fra udvalget.

Kommunen har også været i kontakt med Kystdirektoratet om skibsvrag, der ligger i Erdkehlgraven på Christianshavn, men der mangler en afklaring både af ejerforholdene, og om der er tale om egentlige skibsvrag eller flydepramme, for statens pulje er kun målrettet skibsvrag.

Alt efter vejr og vind forventes det, at bjærgningen af Idun kommer til at foregå i oktober eller november. Det forventes, at klargøring af vraget vil tage cirka en uge og selve bjærgningen to døgn. Vraget skal ophugges efter bjærgningen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Kalle B. i kirken med musik og hoppeborg

Ung i de glade 60’ere