Arkivfoto: Rikke Milling

Like 👍

Fremtiden for fixerum i byen

FIX DET. Længe har debatten om fixerum fyldt på Vesterbro. Løsningen er ifølge lokaludvalget at lave fixerum i andre bydele. Det samme mener Michael Lodberg Olsen, der startede Danmarks første lovlige fixerum og Antidote Danmark.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

Fixerum: Ved budgetforhandlingerne i år, blev der afsat 4,9 millioner kroner til at fastholde aktivitetsniveauet og åbningstiderne i H17 på Halmtorvet.

»Jeg er glad for, at vi nu har sikret at videreføre en løsning, hvor vi kan friholde lejerne for ekstraudgifter, og hvor vi øger trygheden omkring H17. Det er der stærkt brug for,« skriver Frank Jensen i en mail til Vesterbro Bladet.

Foruden pengene til H17 er der også sat 600.000 kroner af til øget renhold omkring H17 og 1,3 millioner kroner til vagtrundering i Den Brune Kødby.

Der er også glæde at spore hos Vesterbro Lokaludvalgs formand. Dog en mere afdæmpet glæde.

»Det er dag rigtig fint, der er kommet penge til øget renhold igen. Det er det da. Men det er ærgerligt, at man i samme ombæring lukker Clean House. Hver gang, man lukker et tilbud et andet sted i byen, er man med til at centralisere det hårde miljø på Vesterbro,« siger Thomas Egholm.

Løfte til overførselssagen
I aftaleteksten lover partierne bag desuden hinanden at de frem til overførselssagen til foråret vil afdække mulighederne for at ’styrke indsatsen for udsatte stofbrugere i København, herunder afdække mulighederne for, samt fordele og ulemper ved, at oprette nye stofindtagelsesrum.’

»De har lovet hinanden at kigge på det. Det er godt. Men det er ærgerligt, at man ikke bare går i gang. Planerne ligger jo klar. Både for Sundholm og for en mobil fixelance og begge dele er en god idé. Man burde sådan set gøre begge dele,« siger han.

Budgetpartierne har skrevet i aftaleteksten, at afdækningen skal fokusere på de 24 geografiske områder, hvor omfanget af stofbrug og generne forbundet hermed er størst. Herunder Vesterbro, Sundholm og Nørrebro/Nordvest.

Thomas Egholm ærgrer sig åbenlyst over, at man ikke allerede har sat pengene af, og understreger, at han mener, det går ud over Vesterbroerne, at man venter.

»Når man centraliserer det hele, som det er i dag, så bliver miljøet hårdere. For det er et spørgsmål om, hvor mange der er samlet på hvor megen plads. Der er ingen tvivl om, at man kan mærke, der er kommet flere stofbrugere på Vesterbro. Om de kommer fra andre lande, andre bydele eller andre steder i landet, ved vi ikke. Men det er klart, at nogle af dem kommer fra Sundholmen og Amager,« siger han.

Fixerum: Den åbne stofscene på Vesterbro er tilbage!
En stofbruger døde tirsdag på toilettet på Hovedbanegården.

Vi skal gøre noget for få få værdigheden og sikkerheden tilbage til stofbrugerne.

Siden foråret har vi haft en større og større koncentration af stofbrugere, der indtager stoffer i gaderne på Indre Vesterbro.

Blot inden for de sidste tre uger har vi i Antidote Danmark brugt modgift overfor tre stofbrugere med en overdosis på gaderne på Indre Vesterbro – og dermed reddet liv.

Sidst onsdag middag i en sidegade ved Hovedbanegården.

Og tirsdag blev en stofbruger fundet død på toilettet på Hovedbanegården.

Kødbyen har meldt alarm flere gange. Hovedbanegården melder om flere og flere stofbrugere der indtager stof. Det samme gør stofbrugere og beboere på Vesterbro.

Vi bliver nødt til at gøre noget. Og I skal hjælpe for I har et stort ansvar for situationen: I er vores kommune og driver ’Stofindtagelsesrummet H17’ på Vesterbro.

Vi skal have visionerne for en værdig og sikker stofbruger-politik ind gennem murene på Københavns Rådhus. Vi har været rundt med en midlertidig Fixelance i Sundholm og NV, hvor meldingen fra stofbrugerne var meget klar: Vi har brug for flere Fixerum.

AKUT LØSNING:

Massiv udbredelse af modgift til alle stofbrugere og netværkspersoner tæt på stofmiljøet i hele København. Etablering af en Fixelance, så vi kan afprøve behovet andre steder i København og har ekstra fixepladser, der kan benyttes på Vesterbro under særlige belastninger.

LØSNING 2019:

– Etablering af Fixerum i andre bydele – Sundholm og KBH NV.

– Få lavet H17 om til et mere brugerorienteret tilbud for stofbrugere. Sammen med lokalområdet.

– Lokal indflydelse på driften og lokale stofløsninger for ALLE Fixerum i hele København.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Den rigtige gamermus til børn

Hvad der gemmer sig under jorden