Oktoberfest på 5-Øren er allerede blevet en fast tradition - selv om det er september. Her fra arrangementet i 2013. Arkivfoto: Betina Garcia/Scanpix

Lederhosen og ølfest på 5-øren

OKTOBERFEST. To weekender i træk, torsdag, fredag og lørdag, indtages 5-Øren igen af traditionel bayersk Oktoberfest i et stort telt ved langborde, hvor kvinder i dirndl og mænd i lederhosen serverer tysk menu og kæmpe fadøl .

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

AMAGER STRANDPARK: I 2009 sneg den første Oktoberfest sig ind i København, og så har den langsomt vokset sig større og stærkere.

Den tyske tradition kommer fra München i Bayern, hvor den første Oktoberfest blev holdt 12. oktober 1810, da brylluppet mellem kronprins Ludwig og prinsesse Therese skulle fejres.

Faktisk var servering af alkohol forbudt de første mange år, så det lå ikke i kortene, at det en dag skulle blive en gigantisk ølfestival. I dag besøges Oktoberfest i München årligt af flere end seks millioner mennesker.

Og så har Oktoberfest sat spirer mange steder i verden. I følge wikipedia finder man de største efterligninger i Canada med cirka 700.000 årlige besøgende og i Brasilien med cirka 600.000 årlige besøgende.

En aften i lederhosen

Selv om traditionen er ærketysk, ser den ud til at spille meget godt sammen med dansk festkultur.

I hvert fald holdes der i år Oktoberfest på 5-Øren over hele seks dage – torsdag-fredag-lørdag 20.-22. september og igen weekenden efter 27.-29. september.

Der serveres solid tysk husmandskost – schnitzel eller bratwurst, men faktisk også en vegetarret. Og så er der 1-liters krus fyldt med øl brygget efter det tyske Reinheitsgebot. Man kan i følge arrangøren godt nøjes med den flydende kost.

Tjenerne er klædt efter bayersk skik – mændene i lederhosen og kvinderne i dirndl-kjoler og -forklæder.

Deltagerne kan endda leje eller købe de traditionsrige klæder og selv blive bayere for en aften.

Øv dig på ‘Anton aus Tyrol’

Musikken er et helt kapitel for sig, der kommer nemlig et rigtigt tysk band og spiller moderne tyrolermusik, mens en DJ spiller kendte schlagere i pauserne, og gæsterne står i løbet af aftenen på bænkene og synger med.

Arrangøren anbefaler ligefrem, at man hjemmefra har øvet sig på sangene ’Anton aus Tyrol’, ’Kom hol das Lasso raus’, ’Ein Prosit der Gemuetlichkeit’, ’Zikke Zakke’ og minsandten også ’Himmelhunden’.

Der er hjælp at hente på YouTube, hvis man ikke aner, hvad noget af det handler om.

Torsdag 20. september er der et særtilbud for studerende – og man skal vise studiekort.

Og torsdag 27. september er der ekstra trumf på det musikalske med en særlig ’Bayrischer Abend’, hvor der kun spilles tyroler- og såkaldt Ompa Ompa-musik.

Læs meget mere om arrangementet på www.oktoberfestdk.dk, hvor man også kan bestille bord til sit selskab, eventuelt mad og udklædning.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Frisindets høvding har ordet

Læs interview med Mads Wille og deltag i konkurrencen om billetter til Teater V