Hans Egedes Kirke har siden foråret været uden vikarpræst og har siden 2011 været uden fast præst. Sådan er det stadig ved nytårstid. Her er menighedsrådsformand Michael Larsen. Østerbro Avis beskrev sagen i september. Foto: Martin Sørensen

Haha 😆

Kirke uden fast præst i syv år

Tomrum. I 2011 stoppede den ene faste præst i Hans Egedes Kirke, og stillingen blev samtidig nedlagt. Den anden faste præst har haft orlov både før og efter. Menighedsrådsformand mener, at sognet forsømmes uden fast præst.

 

Sogn: I foråret 2011 stoppede Bjørn Hansen i Hans Egedes Kirke i Vardegade efter mere 30 år som en markant præst i sognet, hvor han var på fornavn med mange mennesker i lokalområdet i alle samfundslag.

Siden dengang har kirken ikke haft en fast præst.

Bjørn Hansens stilling blev nedlagt, og sådan set er der en ekstra præstestilling i kirken.

Men den anden faste præst har haft orlov og var allerede udsendt til Grønland, da Bjørn Hansen stoppede, og det er han fortsat. Derfor har der siden 2011 ikke været ansat en fast præst i kirken.

Og det har konsekvenser, hvis man spørger formanden for menighedsrådet i Hans Egedes Kirke, Michael Larsen.

»Man har lukket øjnene fra højeste instans. Uden en præst mangler kirken et fast holdepunkt, som et menighedsråd ikke kan være. Præsten er kirkens hyrde, som skal kende sit lokalområde og sognebørn,« siger Michael Larsen, som mener, at folkekirken har forsømt at være lokalt til stede i de nye boligområder i Nordhavn, der hører med til Hans Egedes Sogn.

»Havde vi haft en præst i de senere år, kunne vedkommende have snust til området og set, hvad der sker derude. Nu kender folk i Nordhavn ikke Hans Egedes Kirke, men tror, at de hører til Sankt Jakobs Kirke,« lyder det fra Michael Larsen, der også er skeptisk over for stiftets planer om at bygge en kirke i Nordhavn. Sådan et initiativ bør komme fra sognebørnene selv og ikke sættes i gang oppefra, mener han.

Ønsker en fast præst

Han mener, at ledelsen af Københavns Stift må træde i karakter og vise, at stiftet ønsker udvikling af Hans Egedes Sogn ved at ansætte en fast præst.

Østerbro Avis har forelagt Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen kritikken fra Michael Larsen.

Biskoppen henviser i et skriftligt svar til Østerbro Avis til, at Københavns Stift ifølge lovgivningen er forpligtet til at byde præsten på orlov mulighed for at vende tilbage, når man arbejder inden for rigsfællesskabet.

På andre arbejdspladser ville man ikke nødvendigvis kunne regne med at indtage den præcis samme stilling, når man vendte tilbage efter en mangeårig orlov, men som præst i folkekirken er man ansat af et menighedsråd, og derfor kan man ikke flyttes til en tilsvarende stilling, som er ledig.

»Kirken har ikke været uden præst. De senere år har der været en række meget dygtige vikarer i Hans Egedes Kirke, som har gjort en fremragende tjeneste. I den forbindelse må jeg understrege, at et menighedsråd kan gøre meget for at fastholde præster ved en kirke – det gælder både fastansatte og vikarer – når der er et sundt og godt arbejdsmiljø,« skriver han i mailen og sender dermed en indirekte stikpille til Hans Egedes Kirke omkring, at de ikke har kunnet holde på nogle af vikarerne i længere tid.

For Michael Larsen bunder det mest af alt i det ansættelsesforhold, som præsterne bliver stillet i udsigt.

»De bliver ansat for tre og seks måneder ad gangen,« siger han og nævner, at i sådan situation vil nogle søge andre jobs, men andre har svært ved at håndtere det.

Lige nu er kirken helt uden præst, heller ikke en vikar.

Biskoppen mener ikke, at der skal oprettes en fast stilling mere, da kirken ifølge ham kun har arbejdsmængde til en fast præst – en præst som har været i Grønland i 14 år.

Der er opstillings- og informationsmøde om menighedsrådsvalget i Hans Egedes Kirke onsdag aften 12. september klokken 19. Biskoppen håber, at beboere fra Nordhavn vil dukke op.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Nordhavnstunnel med i budgetaftale

Ude godt – hjemme dårligt