Emma, Johanne og Johanna fra 6.x fejrede 125 års fødselsdag med resten af Sortedamskolen i september. Foto: Martin Sørensen
in , ,

Ikke den sorte skole


 

Historisk: Skolen i gamle dage betegnes ofte som »den sorte skole« med kæft, trit og retning og streng disciplin.

Men på trods af navnet Sortedamskolen, som skyldes beliggenheden ved søen af samme navn, er det ikke ’den sorte skole’, som er fortællingen om denne skole på trods af, den har 125 år på bagen, hvilket blev fejret af hele skolen i sidste uge, hvor der både var forældre og tidligere elever – helt tilbage fra 1950’erne – til stede i løbet af skoledagen.

»Vi har lært meget om Hanna Adler, som var den første, der lod drenge og piger gå sammen i skole,« fortæller Johanne Bertelsen, som går i 6.x, der som alle andre elever på skolen har haft et forløb om skolens historie, der har passet til klassetrinnet.

Hun henviser til skolens grundlægger Hanna Adler, som stiftede H. Adlers Fællesskole, der var skolens oprindelige navn, i 1893.

»Ja, hun gjorde det på sin egen måde og inspirerede andre,« supplerer klassekammeraten Johanna Andersen.

I begyndelsen var det en privatskole, som i 1918 blev overdraget til det offentlige af Hanna Adler på de betingelser, at det blev ved med at være en fællesskole for drenge og piger, og der fortsat skulle være klassetrin fra første klasse til studentereksamen. De første år efter ejerskiftet fortsatte hun som rektor.

At begge køn går på skolen, overholder Københavns Kommune den dag i dag, men i 1992 blev skolens gymnasieafdeling nedlagt. Det gjorde også, at den fik sit tredje navn på det tidspunkt.

Efter den kommunale overtagelse skiftede den navn til Sortedam Gymnasium, men da der ikke længere var en gymnasieafdeling, blev det i 1992 til Sortedamskolen.

Selvom det ikke var den sorte skole, var det strengere forhold at gå i skole i gamle dage, vurderer nutidens elever.

»Der var en, som fik en times eftersidning, fordi han tyggede tyggegummi. I dag skal man bare smide tyggegummiet ud,« fortæller Emma Nielsen, der også går i 6.X.

Eleverne sammenligner skolen før i tiden med at gå i skole i andre lande i dag, hvor disciplinen mange steder er mere fremherskende end i Danmark.

»Det er hårdede, og der kalder de læreren ved efternavn,« siger Johanne.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Et årti med lokalt museum

Nordhavnstunnel med i budgetaftale