ARKIVFOTO: MICHAEL PALDAN
in , ,

Like 👍

Midlertidige regionsklinikker skal afhjælpe akut lægemangel

LÆGEMANGEL. Region Hovedstaden opretter midlertidige regionsklinikker på Amager og Bispebjerg Hospitaler på grund af akut lægemangel. 98 procent af læger i København og 100 procent på Frederiksberg har lukket for tilgang af patienter.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

KØBENHAVN OG FREDERIKSBERG: Der er akut mangel på alment praktiserende læger i Københavns Kommune, hvor 98 procent af lægerne har lukket for tilgang af patienter, og i Frederiksberg Kommune, hvor samtlige læger har lukket for tilgang.

Derfor arbejder Region Hovedstaden for, at Amager og Bispebjerg Hospitaler med hver sin midlertidige regionsklinik tilbyder borgerne praktiserende læger, fortæller regionen i en pressemeddelelse.

Lægemanglen skyldes lukning af lægekapaciteter samtidig med en befolkningstilvækst i begge kommuner.

»Situationen er, at tre praktiserende læger i København lukker deres praksis, og der flytter i øjeblikket mange studerende til hovedstaden, så hvis vi skal sikre alle muligheden for at gå til læge, så er det nødvendigt, at regionen opretter to midlertidige tilbud,« udtaler Qasam Nazir Ahmad (Alternativet), formand for Region Hovedstadens Udvalg for Forebyggelse og Sammenhæng, i pressemeddelelsen.

Udvalget besluttede i onsdags, at regionen opretter de to midlertidige klinikker på henholdsvis Amager Hospital og Bispebjerg/Frederiksberg Hospital snarest muligt.

Når tilbuddene åbner, vil borgere i København og Frederiksberg Kommuner kunne tilmelde sig de midlertidige lægeklinikker via den almindelige tilmelding på borger.dk.

Samarbejde med PLO

De praktiserende lægers fagforening (PLO) i hovedstaden er ikke tilfredse med regionens måde at løse problemet på.

Formand for PLO-Hovedstaden, Karin Zimmer, siger til dagbladet Politiken, at hun hellere så en bonus til læger, der er villige til at tage flere patienter, så de ville kunne ansætte aflastende personale som sygeplejersker. Hun peger på, at akutklinikker er dårligt for kvalitet og kontinuitet overfor patienterne.

»Regionen har ikke talt med os om det – det kommer som en overraskelse, og vi synes ikke, vi har fået afsøgt mulighederne for at få faste læger til borgerne i København og på Frederiksberg,« siger Karin Zimmer til Politiken.

Regionen ønsker fortsat et samarbejde på tværs for at finde løsninger.

»I Region Hovedstaden ønsker vi fortsat sammen med PLO-Hovedstaden og Københavns og Frederiksberg Kommuner at finde varige løsninger, som kan sikre lægedækningen i hovedstadsområdet, men lige her og nu er vi nødt til at finde en løsning på den akutte mangel på læger,« udtaler Qasam Nazir Ahmad.

Region Hovedstaden har i løbet af 2017 og 2018 øget antallet af praktiserende læger med 20 kapaciteter, hvoraf 9 er tilført københavnsområdet. Det har dog ikke været muligt at få læger til dem alle, hvorfor borgerne i de to kommuner nu står i en situation med akut lægemangel.

Region Hovedstaden har 1.048 lægekapaciteter fordelt på 645 praksis. Hver kapacitet betjener i gennemsnit 1.748 patienter. Borgertilvæksten i Region Hovedstaden har de seneste år været cirka 20.000. Der skal cirka 10 nye kapaciteter til at betjene det antal nye borgere, oplyser regionen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Se League of Legends Championship-finale i Nørrebrohallen

Eventyret findes i Nowhereland