Foto: Niels Rydahl
in , , ,

Sur 😠 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Niels fortæller historier med fotos

HOBBYFOTOGRAF. Niels Rydahl fra Amagerbro har fotograferet hele sit liv, og byen er næsten altid hans motiv. I billederne fanger han en stemning. Eller fortæller en historie – både det, der sker her og nu, og det, der var engang.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

AMAGERBRO: Niels Rydahl er virkelig en af drengene fra Ama’rbro. Han boede i Brigadegården, fra han blev født i 1968 og til 1989, da han flyttede hjemmefra. Og ikke så langt; over i en lejlighed på den anden side af Røsågade, overfor Brigadegården, og her bor han endnu.

Niels Rydahl i Røsågade – han har boet i kvarteret hele sit liv. Foto: Martin Sørensen

Han arbejder som IT-supporter hos olieselskabet Total, men han bruger også rigtig meget tid på sin hobby: At fotografere. Og det har han ikke fra fremmede.

Foto: Niels Rydahl

»Vores forældre fotograferede meget, det var deres interesse, og der var altid et kamera ved hånden. Jeg begyndte selv at fotografere som barn. Vi var fire barndomsvenner, som jeg stadig ser, vi tog nogle fjollede billeder, hvor vi stillede et spejlreflekskamera på sådan en elstander, og så stak den ene af os hovedet ud oppe for oven ved portåbningen og en anden forneden. Vi havde set så mange kedelige familiebilleder, så det skulle være lidt anderledes,« fortæller Niels.

Men det interesserede ham også tidligt at fange stemninger.

»Jeg kan huske, at jeg i 13-14 års alderen tog et billede ned af Brigadevej i snevejr. Det var absolut et stemningsbillede. Jeg fik selv et analogt spejlreflekskamera, da jeg var 15 og tog nogle meget stilistiske billeder med helt sære vinkler, men i dag er udgangspunktet at fange en stemning på et billede. Selv om det jo er en illusion på foto i forhold til virkeligheden,« fortæller han.

Før og nu smeltet sammen

Motivet for hans fotos er meget ofte byen.

»Jeg tager en tur på cykel eller i bil for at skyde billeder. Det er ikke altid planlagt, hvor jeg tager hen; det opstår tit spontant,« siger Niels.

Foto: Niels Rydahl

Ligesom Jytte Rasmussen, som vi fortalte om forrige uge, er og har Niels Rydahl været storleverandør af fotos til TV2 Vejret. Og han lægger også tit sine billeder ud på facebookgruppen Amager.

Du kan godt lide at tage billeder om aftenen og natten?

»Ja, jeg synes det giver en helt speciel stemning. Prøv at se det her, jeg har taget i Berlin. Der stod jeg og ventede en times tid på, at det helt rigtige tog skulle komme, så jeg fik det der lys på billedet,« siger Niels og viser et billede på sin smartphone.

Amager Bladet har også tidligere bragt Niels’ billeder – blandt andet hans før og nu-fotos, hvor han ved hjælp af billedprogrammet Photo-shop får smeltet et historisk billede sammen med et nutidigt.

»Det er jo også fordi, jeg er interesseret i historie. Så tager jeg ud og prøver at finde ud af, hvor fotografen har stået, og så fritlægger jeg det og får den her før og nu-illusion. Det kan jeg bruge mellem en time og fire-fem-seks timer på på min computer. Det blev jeg inspireret til af Mads Neuhard fra Stadsarkivet, som fik ideen. De har også en fotomappe med nogle af mine før/nu-billeder.«

Foto: Niels Rydahl

Niels har også forsøgt sig med en anden type før/nu-billeder, som man kan se på siden til højre. Hvor han holder et gammelt sort/hvid foto op, så det præcis passer ind i det samme, men nutidige motiv.

»Det her er jeg rigtig glad for, det er mine forældre og min storebror på Rådhuspladsen i 1964. Det var dengang man gik søndagstur og tog det pæne tøj på – det var typisk arbejderklasse.«

Selv om det er en hobby, så bliver Niels Rydahl hyret nu og da til at fotografere.

»Jeg får fotoopgaver ind imellem, både til karatestævner, men også private, der hyrer mig til familiefotos og portrætter. Men det her ér bare en hobby og en passion. Og så er jeg bare heldig, at der nogen, der har lyst til at kigge på billederne.«

Foto: Niels Rydahl
Foto:Niels Rydahl
SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

»Vi behøver ikke lukke en eneste skovbørnehave«

Kongelunden fejrer 200 års jubilæum