Louisegården på Diakonissestiftelsen er lukningstruet, da der skal spares. Foto: Dan Møller
in , ,

Like 👍

Høj husleje truer Louisegårdens eksistens

BUDGET. Den selvejende institution Louisegården på Diakonissestiftelsen er truet af sparekniven ved årets budgetforhandlinger på grund af en høj husleje.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

BØRN: »Er det overhovedet os, der skal stå på listen? Vil man tage 236 børn ud af deres faste rammer i Louisegården for at lade dem starte i andre institutioner?« spørger formanden for forældrebestyrelsen i Louisegården, Dorte Knudsen, da hun bliver spurgt om forvaltningens spareforslag, hvor institutionen dukker op på listen af lukningstruede institutioner.

Der skal spares penge på børneområdet på Frederiksberg, da der er 450 tomme institutionspladser, så for at få det økonomiske puslespil til at gå op skal der findes besparelser.

En høj kvalitet

Dorte Knudsen fortæller:

»Vi er imod planen om at lukke vores institution, Louisegården, da det er et sted med store ambitioner og høj kvalitet. Vi har i følge forvaltningen en høj husleje og er derfor truet af lukning,« fortæller hun.

Louisegården er en selvejende institution på Diakonissestiftelsens matrikel, hvor 236 børn og 56 ansatte får hverdagen til at hænge sammen. Men nu truer en mulig lukning institutionen, der kan prale over at have en af de største udearealer på Frederiksberg, der er på 4.200 m2.

»Vi har et fantastisk udeareal med gamle æbletræer som børnene kan klatre i og ligger midt i hjertet af Frederiksberg, og så er der tale om en veldrevet institution, som er fordelt på tre bygninger, så man mærker ikke, at vi er en stor institution,« siger hun.

Skrevet til udvalget

Det er den høje husleje, som har fået forvaltningen på rådhuset, til at slå ned på Louisegården og skrive den på listen over mulige besparelse på årets budgetforhandlinger, som er godt i gang.

Dorte Knudsen og forældregruppen i Louisegården skrev et brev til Børneudvalget i forrige uge, hvor der blandt andet står, at huslejen aldrig er blevet forhandlet mellem Frederiksberg Kommune og Diakonissestiftelsen. Der blev holdt et møde i maj 2016, hvor institutionen redegjorde for huslejen. I oktober 2016 kom der en mail fra kommunen, der ønskede at få en fysisk gennemgang af stedet i forhold til kvadratmeter, og her står sagen i dag.

I budgetforslaget står der blandt andet om huslejen, at Frederiksberg Kommune har forsøgt at bringe huslejen ned uden resultat. Årsagen til den noget højere husleje end andre institutioner er det store udeareal.

»Der har været en dialog tidligere om huslejen, men dialogen er aldrig blevet afsluttet. Huslejen er høj, men der er jo ingen, der siger at Diakonissestiftelsen ikke er interesseret i at forhandle huslejen. Hvis huslejen kan forhandles, så bør vi ikke stå på listen over spareforslag,« siger Dorte Knudsen.

Håber at blive reddet

Forældregruppen i Louisegården håber, at politikerne går efter model 1 i spareforslag på børneområdet, der vil betyde at Louisegården går fri. Mens model 2 foreslår, at driftsoverenskomsten med institutionen opsiges.

Dorte Knudsen understreger også, at Louisegårdens personale på grund af at stedet er en selvejende institution er ringere stillet.

»Der er meget økonomi i det her. Der er ingen genansættelseskrav, når vi er en selvejende institution, men det er jo stadig mennesker, der er tale om,«siger hun.

Nikolaj Bøgh (K) fra børneudvalget fik en rundvisning i institutionen i sidste uge og andre politikere har også ringet for at blive vist rundt, fortæller hun.

Må vente til oktober

Forældrene og personalet i Louisegården er klar til kamp, som de ikke har tænkt sig at tabe.

»Vi har oprettet en facebook-gruppe, og har kontaktet alle politikere i vores netværk, og vi har en meget aktiv forældregruppe,« siger hun med et smil.

Politikerne er godt i gang med at granske forvaltningens forslag til besparelser, men først til oktober bliver det sidste punktum sat.

»Der er jo en lang politisk proces, og det er næsten ubærligt, at vi skal gå i uvished. Det er dog vigtigt for os, at beslutningen tages på det rigtige grundlag og at der bespares de steder hvor det giver mening, for eksempel i de områder af Frederiksberg, hvor belægninger er lav. Vi vil sikre os at alle medlemmerne af Børneudvalget forstår at Louisegården er et stort plus for Frederiksberg og at tallene, der ligger grundlag for at Louisegården er nævnt i forslaget skal grundigt valideres,« siger Dorte Knudsen.

Vil gerne forhandle

Administrerende direktør på Diakonissestiftelsen, Anne Mette Fugleholm, fortæller:

»Louisegården er udvalgt, fordi kommunen kun kigger på ’murstenskvadratmeter’. Vi har over 4.200 m2 legeplads, og hvis man regner dem med, har vi faktisk en relativt lav kvadratmeterpris. Desuden skriver forvaltningen, at der har været en forhandling, men det er ikke korrekt. Den konkrete forhandling indgår vi gerne i,« siger hun og fortsætter:

»Louisegården har Frederiksbergs største og bedste legeplads, tårnhøj forældretilfredshed og fuld belægning. Det er samtidig en kombination af en skovbørnehave og en bybørnehave.

Vi tager på ture i skoven og bruger også byens kulturelle tilbud som teatre og museer. På den måde lærer børnene også at færdes i kollektiv trafik i stedet for at blive kørt i en privat bus ud i skoven,« siger Anne Mette Fugleholm.

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

På jagt efter flagermus

Grønningen – et åndehul i NV