Det var langt fra svært for testkøberne fra Alkohol og Samfund at købe alkohol i forretninger og kiosker i København, selvom de var under aldersgrænsen. Særligt nemt var det på Nørrebro, hvor det lykkedes i ni ud af ti tilfælde. Foto: Christoffer Regild

På Nørrebro kan ni ud af ti unge under aldersgrænsen købe alkohol

ULOVLIGT SALG. Nørrebro er den bydel i København, hvor det er lettest for unge under aldersgrænsen at købe alkohol. I en ny undersøgelse fra Alkohol og Samfund lykkedes det testpersoner at købe alkohol i 91,67 procent af tilfældene.

Af Julie Stougaard

js@minby.dk

ALKOHOL: I Danmark skal du være 18 år for at købe alkohol som for eksempel vodka, som har en alkoholprocent på over 16,5 procent, mens du skal være 16 år for at købe for eksempel øl eller cider. Bor du på Nørrebro, er der dog stor sandsynlighed for, at du kan købe den alkohol, du har lyst til, uden at skulle være bange for at blive spurgt om ID.

Det viser en ny undersøgelse, som Alkohol og Samfund står bag. De har bedt en række af deres såkaldte mystery shoppere om at lave kontrolkøb af alkohol i ialt 12 supermarkeder og kiosker på Nørrebro, og i hele 91,7 procent af tilfældene lykkedes det den unge at købe alkohol, selvom vedkommende var under aldersgrænsen.

Det er væsentligt højere end i de øvrige bydele, som Alkohol og Samfund har besøgt i Københavns kommune.

»Det er ikke godt nok«

Testkøberne besøgte flere af Salling Groups (det tidligere Dansk Supermarked, red.) forretninger på Nørrebro, hvor der uden tøven blev solgt alkohol til de unge uden tjek af ID.

»Det er ikke godt nok, det stikprøven viser. Vi skal være konsekvente i vores håndtering af regler og retningslinjer ifm. salg af aldersbegrænsede varer, og det vil også være noget, vi sætter fokus på her i efteråret. Vi er samtidig også bevidste om, at en kulturændring mere generelt er påkrævet, hvis vi for alvor skal gøre en forskel sammen med resten af detailhandlen,« lyder det i et skriftligt svar fra Kasper Reggelsen, presseansvarlig ved Salling Group.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) er overrasket over resultatet af undersøgelsen.

»Det er ikke godt nok, at det lykkes for så mange unge at købe alkohol i supermarkeder og kiosker uden at skulle fremvise ID. Vi ved jo, at det er helt afgørende at begrænse tilgængeligheden af alkohol, hvis de unge skal drikke mindre,« siger borgmesteren.

Tag kontakt til politiet

Hun mener, at Københavns Kommune gør meget for at skabe rammer, der begrænser de unges alkoholindtag. Blandt andet via et partnerskab med ungdomsuddannelserne i København.

»Det er klart, at vi er nødt til at sætte et større fokus på, at det er væsentligt, at der systematisk spørges ind til ID ved af køb af alkohol, så unge ikke ulovligt kan købe eller få udskænket alkohol. Men det er i sidste ende regeringens ansvar at sikre, at reglerne for salg og udskænkning af alkohol til de unge bliver håndhævet. Og hvis reglerne ikke kan håndhæves i praksis, vil jeg kraftigt opfordre regeringen til at tænke i andre løsninger, eksempelvis ved at give opgaven til en anden myndighed eller ved at hæve bødestraffen til butikkerne, der sælger alkohol til mindreårige,« siger Sisse Marie Welling.

Ved Københavns Lokalpoliti opfordrer de til, at borgerne kontakter politiet, hvis de ser, at der bliver solgt alkohol til mindreårige.

»Som borger kan man bruge den side, der hedder Din Betjent på politi.dk, hvor man kan lægge en besked om, hvad man har set, og så følger vi op på det,« siger leder af Københavns Lokalpoliti Jakob Vilner, som ikke vil gå i detaljer med, hvordan politiet vil gribe ind over for problemet. Han giver dog udtryk for, at politiet nok vil aflægge butikkerne nogle besøg i civil.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Ny gadefestival indtager Nørrebro

Skovbørn skal måske hjem til Ingemannsvej