Fra et protestmøde mod opkøbene i august sidste år. Arkivfoto: Dan Møller.

Sur 😠 Ked 😭 Elsker 😍 Like 👍

Værtshuskrig spidser til

Restaurant Skindbuksen er lukket og medarbejderne sagt op, men ny ejer bedyrer, at stedet skal drives videre i den gamle ånd. Byhistoriker Allan Mylius Thomsen er skeptisk.

Gitteret er sat for indgangen til landets næstældste beværtning, Skindbuksen i Lille Kongensgade, i disse dage. Den gamle restaurant og udskænkningsstue er nemlig landet midt i en årelang strid om ejerdemokrati, ejendomsudviking og selve fremtiden for Indre Bys folkelige kulturarv.

Det mener i hvert fald byhistorikeren Allan Mylius Thomsen, som står bag en Facebook-side »til bevarelse af Københavns historiske udskænkningssteder« og har fulgt sagen om flere ejerskifter i området de seneste par år.

Som medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten indtil kommunalvalget sidste år stillede han sammen med Venstres Flemming Steen Munch forslag om at vedtage en bevarende lokalplan for karréen – en proces, som stadig er i gang.

Personale opsagt

I forrige uge var der et papskilt med »lukket« på Skindbuksen efter at den var blevet solgt for næsen af den tidligere restaurantchef Michael Olsen, og i sidste uge blev de 21 ansatte sagt op via e-mail.

Men den nye ejer, ejendomsinvestor Anders Vestergaard-Jensen, fortalte onsdag til Berlingske Business, at han »kun er interesseret i at bevare det stykke københavnerhistorie« og køre stedet videre »uden drastiske ændringer«.

Den udmelding undrer Allan Mylius Thomsen:

»Når man starter med at købe et værtshus og restaurant og låser døren… Jeg har stået dernede og set folk sige ’jamen, vi har jo bestilt bord…’ Ingen har hørt noget, og alt personale er væk. Forestil dig de mange tusind mennesker, der har forudbestilt julefrokoster.

Koordineret opkøb?

I slutningen af 2016 begyndte advokat- og ejendomsselskabet Bendtsen at opkøbe ejerlejlighederne i ejerforeningen. Her fik naboerne Hviids Vinstue og Kongens Bar tilbud om at sælge, hvad de ikke ønskede. Skindbuksen ville heller ikke sælge deres forretning, der bor til leje, men endte altså med at gøre det i sidste ende og blev kort tid efter solgt videre til Anders Vestergaard-Jensen. Parnas solgte og blev lukket.

»Det er en gruppe af ejendomsinvestorer, som efter sigende vil gøre ejendommen til et internationalt caféhjørne og erhvervshotel. Hver gang, der er blevet købt noget, så har det stået tomt siden… Når hele Danske Bank-komplekset bliver omdannet til lejligheder og luksusforretninger, kommer kvarteret til at ændre karakter fuldstændigt,« siger byhistorikeren og aktivisten.

Efter opkøbene fik de nye ejere mobiliseret et flertal og indsat ny formand i ejerforeningen, som de ifølge Mylius Thomsen har brugt til at chikanere de gamle værtshuse ved blandt andet at blokere adgangen til lagre og køkkener i baghuset, afmontere ventilatorer og fjerne Skindbuksens kølecontainer.

Den nye ejer afviser dog over for Berlingske, at han er en del af et samlet ejendomsopkøb i området. Mylius Thomsen er ikke overbevist:

»Når det er et flertal i en ejerforening, der trumfer mindretallet ned, så er det en civilretslig sag, hvor offentlige myndigheder ikke kan blande sig.

Nu venter vi så på, at der kommer en bevarende lokalplan for gaden. Det kan forhåbentlig dæmme op for, at det bliver sådan en velhaver-turistgade.

Facebook-revolte

Mylius Thomsens Facebook-side er på kort tid blevet et tilløbsstykke med næsten 9.000 følgere, som vil slå et slag for at bevare de historiske knejper og livet omkring dem:

»Hvis man pludselig forvandler store områder af den gamle middelalderby til erhvervshoteller, bliver det spøgelseslignende, fashionable kvarterer, som kommer til at lukke det København, vi kender i dag. For os, der stadig bor her og elsker byen, er det jo uhyggeligt, at den almindelige københavner på den måde presses ud af hovedstaden.

Der er en meget stor interesse for byhistorien, og heldigvis er der en masse ægte københavnere, som gerne vil bevare de her steder, hvor der i øvrigt kommer flere og flere unge mennesker, som er ved at genopdage dem. Desværre ser vi også mange, der flytter ind og opdager, at der ligger et værtshus, og så klager de på alle parametre. Når man så har jaget værtshuset ud, så kommer der som regel en café med latte,« slutter byhistorikeren.

Fredag 14. september klokken 15.00 opfordrer gruppen alle, der bakker op om de gamle knejper, til at komme og drikke en øl i Lille Kongensgade, enten på Kongens Bar eller Hviids Vinstue.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Golden Days dykker ned i kulturelle skønhedspletter

Glødepærefabrik genopfindes som kontorhuset Edison