Det var langt fra svært for testkøberne fra Alkohol og Samfund at købe alkohol i forretninger og kiosker i København, selvom de var under aldersgrænsen. Særligt nemt var det på Nørrebro, hvor det lykkedes i ni ud af ti tilfælde. Foto: Christoffer Regild

Unge under 16 år kan nemt købe alkohol i København

 En ny undersøgelse fra Alkohol og Samfund viser, at det er legende let for unge under aldersgrænsen at købe alkohol. Nemmest er det på Nørrebro, hvor det i ni ud af ti tilfælde er lykkedes testpersoner at købe alkohol.

Af Julie Stougaard

js@minby.dk

Er man ung og bor på Vesterbro, Østerbro eller i Indre By er det rimelig nemt at købe alkohol, selvom man er under aldersgrænsen. Bor man på Nørrebro, lykkes det næsten med sikkerhed.

Det viser en ny undersøgelse, som organisationen Alkohol og Samfund står bag. Her har en række testkøbere under aldersgrænsen forsøgt at købe alkohol i supermarkeder og kiosker i København, og det er langt fra så svært, som man måske skulle tro.

På Østerbro lykkedes det i 46,67 procent af tilfældene at købe alkohol, mens det på Vesterbro og i Indre by lykkedes i henholdsvis 53,32 procent og 66,67 procent af tilfældene.

På Nørrebro er tallet væsentligt højere end i de andre bydele. Her lykkedes det nemlig for de unge under aldersgrænsen at købe alkohol i hele 91,67 procent af tilfældene.

»Det er ikke godt nok«

Testkøberne besøgte flere af Salling Groups (det tidligere Dansk Supermarked, red.) forretninger på Nørrebro, hvor der uden tøven blev solgt alkohol til de unge uden tjek af ID.

»Det er ikke godt nok, det stikprøven viser. Vi skal være konsekvente i vores håndtering af regler og retningslinjer ifm. salg af aldersbegrænsede varer, og det vil også være noget, vi sætter fokus på her i efteråret. Vi er samtidig også bevidste om, at en kulturændring mere generelt er påkrævet, hvis vi for alvor skal gøre en forskel sammen med resten af detailhandlen,« lyder det i et skriftligt svar fra Kasper Reggelsen, presseansvarlig ved Salling Group.

En opgave for regeringen

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) er overrasket over resultatet af undersøgelsen.

»Det er ikke godt nok, at det lykkes for så mange unge at købe alkohol i supermarkeder og kiosker uden at skulle fremvise ID. Vi ved jo, at det er helt afgørende at begrænse tilgængeligheden af alkohol, hvis de unge skal drikke mindre,« siger borgmesteren og tilføjer:

»Jeg er skuffet over, at butikkernes indehavere er så dårlige til at spørge om ID. Og så er det et problem, at politiet åbenbart ikke har midlerne til at kontrollere, at loven overholdes.«

Hun mener, at Københavns Kommune gør meget for at skabe rammer, der begrænser de unges alkoholindtag. Blandt andet via et partnerskab med ungdomsuddannelserne i København.

»Det er klart, at vi er nødt til at sætte et større fokus på, at det er væsentligt, at der systematisk spørges ind til ID ved af køb af alkohol, så unge ikke ulovligt kan købe eller få udskænket alkohol. Men det er i sidste ende regeringens ansvar at sikre, at reglerne for salg og udskænkning af alkohol til de unge bliver håndhævet. Og hvis reglerne ikke kan håndhæves i praksis, vil jeg kraftigt opfordre regeringen til at tænke i andre løsninger, eksempelvis ved at give opgaven til en anden myndighed eller ved at hæve bødestraffen til butikkerne, der sælger alkohol til mindreårige,« siger Sisse Marie Welling.

Alkohol og Samfunds Kontrolkøb foregår diskret og uden konfrontering, og der er ikke noget pres på de unge om at skulle lykkes med at købe. Er deltagerne under 16 år, køber de øl, cider eller lignende. Er de 16-17 år, køber de alkohol med alkoholprocent på over 16,5 procent.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Københavns Politi nedlægger foreløbigt forbud mod Loyal To Familia

Ida Auken om Kristendom i Eliaskirken